Cyklistická Koruna Himaláje pro charitu. Dva vytrvalci chtějí na kole nastoupat 120 tisíc výškových metrů

Když se řekne „Koruna Himaláje“, tak každý horolezec ví, že jde o zdolání čtrnácti nejvyšších vrcholů planety. Ultravytrvalci Pavel Paloncý a Markéta Marvanová se chystají na projekt s názvem „Korona Himaláje.“ Během měsíce a půl chtějí na silničním kole nastoupat přesně tolik výškových metrů, jako kdyby lezli na osmitisícové kopce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Stelvio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Vzniklo to v reakci na výzvu Everesting, kdy na vybraném kopci lidé jezdí nahoru a dolu, než nastoupají výšku Mount Everestu (8 848 m n. m. – pozn. red.). My jsme si řekli: Pojďme tímto způsobem zkusit překonat celou korunu Himalájí,“ říká Radiožurnálu Markéta Marvanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koruna Himaláje na kole. Ultravytrvalci Pavel Paloncý a Markéta Marvanová se chystají nastoupat tolik metrů, jako by lezli na osmitisícovky

Pro někoho to může být noční můra, pro ni s Pavlem Paloncým je tato akce jen novou motivací v době, kdy jsou podobné závody zrušené. Oba cyklisté ale nejedou do Himalájí, jak napovídá název projektu.

„Vymyšlené to je tak, že máme čtrnáct alpských stoupání. Přijedeme tam, nastoupáme výšku Everestu, dva dny budeme mít pauzu, a zase znovu. A takhle to bude čtrnáctkrát,“ popisuje Paloncý.

I vzhledem k pandemické situaci to bude logisticky náročné. Například v Itálii nebo Francii teď platí zákaz nočního vycházení, a tak Paloncý s Marvanovou budou mít co dělat, aby výškové metry nastoupali během dne.

A nejde jen tak o ledajaké kopce. „Například průsmyk Stelvio, Alpe d´Huez nebo Mont Ventoux. Co stoupání, to pojem,“ vyjmenovává Paloncý.

Řečí čísel chtějí oba vytrvalci najet přes 3 000 kilometrů a nastoupat více než 120 000 výškových metrů. To celé během 42 dnů. Oba to berou trochu jako dovolenou.

„Ve zbývajících dnech, kdy nepojedeme na kole, bude čas na regeneraci a kompenzaci. Na ní si bereme běžky a tenisky,“ líčí Marvanová.

Tato dovolená má i charitativní podtext. Paloncý s Marvanovou chtějí podpořit pět dětí, které se léčí s mozkovou obrnou. 

„Startujeme v pondělí v 5 hodin ráno. V tu dobu bude na našich sítích i webových stránkách akce dostupný odkaz na platformu darujme.cz, a lidé budou moct přispívat,“ doplňuje Marvanová. Cílem je během šesti týdnů vybrat 250 000 korun.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme