Rakouský cyklista Preidler se přiznal k dopingu. Přidal se k pětici lyžařů z minulého týdne

Rakouský cyklista Georg Preidler se v rozhovoru pro rakouské listy Kronen Zeitung a Kleinen Zeitung přiznal ke krevnímu dopingu. Osmadvacetiletý jezdec stáje Groupama-FDJ uvedl, že už sám sebe nahlásil úřadům. Stal se tak dalším sportovcem zapleteným do skandálu, který odstartoval na mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu.

Tento článek je více než rok starý.

Vídeň (Aktualizováno: 12:42 4. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Georg Preidler na mistrovství světa v září 2018.

Georg Preidler na mistrovství světa v září 2018. | Foto: Fotobanka Profimedia

„Nechával jsem si odebrat krev, nikdy jsem si ji ale nenechal dát zpátky. Ale i samotný plán a podvodný záměr už jsou přestupkem,“ uvedl v rozhovoru Preidler s tím, že s tajemstvím už nedokázal dál žít. „Nevím, jestli bych byl odhalen. Nevím, jak a zda to všechno tenhle dopingový doktor šifroval,“ dodal.

Lyžařská federace suspendovala pětici běžců, které ve středu zadržela policie kvůli dopingu

Číst článek

Podle listu Kronen Zeitung vyšetřují úřady i dalšího rakouského cyklistu Stefana Denifla, který se rovněž přiznal ke krevnímu dopingu. Jméno jednatřicetiletého vítěze jedné etapy na předloňské Vueltě ale zatím nikdo oficiálně nepotvrdil.

Preidler po zveřejnění své výpovědi s okamžitou platností ukončil smlouvu s týmem Groupama-FDJ. Informaci potvrdili zástupci francouzské stáje.

Minulý týden po raziích v Seefeldu a německém Erfurtu, kde podle vyšetřovatelů měla sídlo skupina vedená lékařem Markem Schmidtem pomáhající sportovcům za peníze s dopingem, byla ze sportovního podvodu obviněna pětice lyžařů. V síti uvízli Rakušané Max Hauke s Dominikem Baldaufem, Estonci Karl Tammjärv, Andreas Veerpalu a Kazach Alexej Poltoranin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme