Další podezřelí z krevního dopingu. Cyklistická unie potvrdila jména čtyř závodníků včetně Petacchiho

Mezinárodní cyklistická unie UCI potvrdila jména dalších čtyř jezdců zapletených do dopingové kauzy, která odstartovala v únoru na mistrovství světa v klasickém lyžování. Vedle Alessandra Petacchiho, jehož jméno se v médiích objevilo už v úterý, je z krevního dopingu podezřelý jiný bývalý cyklista Borut Božič ze Slovinska a stále aktivní závodníci Kristijan Djurasek z Chorvatska a další Slovinec Kristijan Koren.

Tento článek je více než rok starý.

Aigle Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alessandro Petacchi jako vítěz závodu Milán - San Remo z roku 2005.

Alessandro Petacchi jako vítěz závodu Milán - San Remo z roku 2005. | Foto: Julius.kusuma | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 3.0

Informaci, se kterou v úterý přišly listy Corriere della Sera a Le Monde, ve středu potvrdila Mezinárodní cyklistikcá unice UCI. Ta se ve své zprávě odvolává na výsledky vyšetřování rakouských úřadů, které prověřují informace získané při prohlídkách domů a ordinace v rámci únorové operace Aderlass (pouštění žilou).

Kolumbijec Gaviria vyhrál třetí etapu na Giru. Pomohla mu diskvalifikace Itala Vivianiho

Číst článek

V síti vyšetřovatelů už uvízla řada sportovců z běhu na lyžích, cyklistiky či rychlobruslení, kteří byli v minulosti ve spojení s německým lékařem Markem Schmidtem.

Petacchi v úterý veškerá podezření odmítl. „Zjistil jsem, že tenhle Mark Schmidt byl týmovým lékařem u Milramu v době, kdy jsem za něj závodil. Možná se staral o německé jezdce. Já jsem ale jeho ordinaci v Německu ani nikde jinde nikdy nenavštívil. Nemám tušení, proč je moje jméno v jeho databázi,“ vyjádřil se pro italské noviny.

Předběžné suspendace

Minulý týden se ke spolupráci s doktorem Schmidtem přiznal bývalý německý cyklista Danilo Hondo, který byl v roce 2012 Petacchiho týmovým kolegou u Lampre. Po zveřejnění informace ho vedení švýcarského cyklistického svazu odvolalo z pozice reprezentačního trenéra.

Djurasek je v současnosti členem stáje SAE Team Emirates, Koren závodí za Bahrajn-Merida, Božič je u týmu zástupcem sportovního ředitele. UCI všechny předběžně suspendovala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme