Taaramäe ztratil po dalším pádu na Vueltě červený trikot, rovinatou etapu vyhrál Philipsen

Estonec Rein Taaramäe přišel po dalším pádu na cyklistické Vueltě o červený trikot, novým lídrem závodu je Francouz Kenny Elissonde. Pátou etapu vyhrál v hromadném spurtu Belgičan Jasper Philipsen před Nizozemcem Fabiem Jakobsenem, jenž útočil na druhé vítězství za sebou.

Albacete (Šapnělsko (Aktualizováno: 21:34 18. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taaramäe se ocitl na zemi už v úterý dva kilometry před cílem, ale tehdy ještě průběžné vedení udržel. V další rovinaté etapě se kolega Jana Hirta z týmu Intermarché-Wanty-Gobert zapletl do hromadného pádu zhruba poloviny pelotonu 12 kilometrů před cílem v Albacete, poničil kolo a po výměně už se nestihl dotáhnout do vedoucí skupiny.

Hromadný pád 12 kilometrů před cílem:

Trasu dlouhou 184,4 kilometru dokončil s více než dvouminutovou ztrátou a v celkové klasifikaci klesl na 27. místo. Do čela závodu se posunul Elissonde, který má k dobru pět sekund na vítěze předchozích dvou ročníků Vuelty Slovince Primože Rogliče.

„Takhle jsem ten dres získat nechtěl, ale víme, že když fouká, může se něco přihodit. Nemám z toho radost, ale konec konců nic s tím neudělám. Je to, jak to je,“ konstatoval Elissonde. „Je to neuvěřitelné mít ten dres. Po Tour a olympiádě jsem to tady nehrotil, v týmu mi řekli, ať jedu a uvidíme. Je to zkrátka úžasné,“ uvedl třicetiletý Francouz.

‚Sen se stal skutečností.‘ Nizozemský cyklista Jakobsen po hrozivém pádu ovládl etapu na Vueltě

Číst článek

V závěru etapy pracoval v čele pelotonu Josef Černý ze stáje Deceuninck-Quick Step, která doufala v další úspěch Jakobsena, jenž si ve čtvrté etapě dospurtoval pro první velké vítězství od loňského těžkého pádu a vážného zranění.

Tentokrát ale Nizozemec ve finiši nestačil na Philipsena, který vyhrál už druhou etapu a celkem na Vueltě oslavil třetí dílčí triumf v kariéře. Navíc se belgický jezdec oblékl do zeleného dresu lídra bodovací soutěže. Taaramäe ve čtvrtek pojede nově alespoň v trikotu nejlepšího vrchaře.

Také šestá etapa dlouhá 158,3 km je převážně rovinatá až na závěrečný dojezd do kopce.

Výsledky 5. etapy (Tarancón - Albacete, 184,4 km) cyklistického závodu Vuelta:
1. Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix) 4:24:41 2. Jakobsen (Niz./Deceuninck-Quick-Step), 3. Dainese (It./DSM), 4. Molano (Kol./SAE Team Emirates), 5. Allegaert (Belg./Cofidis), 6. Aberasturi (Šp./Caja Rural-Seguros RGA), 7. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe), 8. Minali (It./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), 9. Janse van Rensburg (JAR/Qhubeka-NextHash), 10. Démare (Fr./Groupama-FDJ) všichni stejný čas, ...105. Štybar -36, 112. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick Step) -1:14, 126. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -2:21.

Průběžné pořadí:
1. Elissonde (Fr./Trek-Segafredo) 17:33:57, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -5, 3. Calmejane (Fr./AG2R-Citroën) -10, 4. Mas (Šp./Movistar) -20, 5. López (Kol./Movistar) -26, 6. Valverde (Šp./Movistar), 7. Ciccone (It./Trek-Segafredo), 8. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) všichni -32, 9. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -44, 10. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious) -45, ...59. Hirt -5:59, 98. Štybar -13:40, 153. Černý -21:34.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme