O víkendu odstartuje L'etape by Tour de France. Amatérského závodu by se měly účastnit tři tisíce lidí

Už o víkendu v Praze odstartuje největší tuzemská akce pro amatérské silniční cyklisty L'etape Czech Republic by Tour de France. Jak již název napovídá, organizátoři třetího ročníku chtějí přinést atmosféru nejslavnějšího cyklistického etapového závodu do okolí Prahy.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista Jan Bárta

Amatérský cyklistický závod L'etape Czech Republic by Tour de France začne v sobotu na Strahově (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Startuje se v sobotu na pražském Strahově a celkově je přihlášeno okolo tří tisíc účastníků. Takhle vysoký počet přináší velké organizační nároky na pořadatele. Zejména na nejdelší, více jak 140kilometrové trati.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude probíhat letošní třetí ročník amatérského závodu L'etape Czech Republic by Tour de France?

„V hlavním městě jsou ta omezení největší, dotýkají se největšího počtu lidí. To neprodyšné uzavření 142,5 kilometru trasy je extrémní úkol. Dohromady jde o více než 60 razítek, která musíme vyřídit. Díky tomu se v sobotu tahle masa lidí může projet po zcela uzavřených cestách, což je asi ten největší benefit,“ říká pro Radiožurnál Sport hlavní organizátor celé akce Přemysl Novák.

Závod nabídne kromě té nejdelší ještě další dvě trasy. Ta prostřední drobně přesáhne hranici sta kilometrů a ta nejkratší měří okolo šedesáti. Největší zájem je právě o prostřední trať. Ta měla původní limit 1 500 závodníků, nakonec ho ale organizátoři kvůli vysokému zájmu navýšili. I když ne o tolik, kolik by si přáli.

„Aktuálně je tam přihlášeno nějakých 1 650 závodníků a musím říct, že ten zájem pořád neutichá, za což jsme velmi rádi. Na druhou stranu to musíme brát tak, že jsme si s Policií ČR nastavili nějaké limity a další zájemce zkrátka odmítáme, protože je na trať už nemůžeme pouštět.“

,Pracujeme na tom už od února.‘ Bývalý cyklista Kreuziger připravuje svůj tým na Tour de France

Číst článek

Tak vysoký počet překvapil jednoho z účastníků závodu na prostřední trati, mistra Evropy na dráze Tomáše Bábka. Ten byl během své kariéry zvyklý jezdit na dráze spíše v malém počtu nebo dokonce sám a tak pro něj závod ve velkém balíku bude hodně speciální.

„To jsem ani nevěděl, že závodníků bude tolik. Doufal jsem, že bude třeba jenom tisíc. Doufám, že se s tím dobře popasujeme, protože 1 650 lidí je vážně hodně. Dá se vlastně říct, že ještě nikdy nenastal moment, kdy v jeden den mohlo tolik lidí obložit Tomáše Bábka, což na tom silnějším závodě asi nastane. Takže to bude velký zážitek pro všechny včetně mě.“

Letošní ročník L'etape by Tour de France nabídne, stejně jako ty předchozí, účast několika zajímavých jmen.

Kromě již zmíněného Bábka se na trati objeví třeba trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková, nebo vítěz etapy na Tour de France Zdeněk Štybar. Celá akce i s doprovodným programem odstartuje na pražském Strahově v sobotu v 8 hodin.

Petr Mathauser, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme