Nejúspěšnější český silniční cyklista Kreuziger ukončil kariéru, bude působit jako sportovní ředitel

Český cyklista Roman Kreuziger ukončil v 35 letech kariéru silničního profesionála. U cyklistiky však zůstane i nadále jako sportovní ředitel stáje Bahrajn Victorious, kde bude mít na starosti především klasikáře. Své rozhodnutí oznámil médiím na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 14:51 15. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreuziger se rozhodl skončit i přesto, že měl na stole nabídku ročního kontraktu ze stáje Gazprom-RusVelo, jejíž barvy hájil v této sezoně.

Úvodní časovka v Kodani, Alpe d'Huez, dvakrát Galibier. Organizátoři představili trasu Tour de France

Číst článek

„Po těch dvou letech, kdy jsem tomu dával všechno, ale nedostávalo se mi za to výsledků, na které jsem zvyklý, jsem se rozhodl skončit. Byl to takový malý signál k tomu to pozměnit a přejít do trochu jiné role,“ řekl Kreuziger.

Nová role

S bahrajnskou stájí měl možnost podepsat dvouletou smlouvu, ale nakonec se rozhodl jen pro roční spolupráci. „Uvidíme, jak to bude vypadat. Podepsal jsem zatím na rok, abych zjistil, zda mě to bude naplňovat. Určitě to nebude tak, že bych se teď měl nudit. Nejsem rozhodně v nějaké depresi z toho, že končím,“ ujistil.

„Strávil jsem šestnáct let jako profesionál a jsem zvyklý na aktivní život. Zůstat jen doma nemůžu, to by se mnou bylo k nevydržení, takže jsem rád, že u cyklistiky mohu zůstat, a ještě navíc ve WorldTour. Těším se na to, je to pro mě nová výzva do života,“ doplnil.

Přiznal, že svou roli v jeho rozhodování sehrálo, když nebyl v olympijské nominaci do Tokia. „Nebyl jsem pozvaný na olympiádu, na niž jsem se připravoval. Věděl jsem, že do další olympiády je daleko. Šlo o takový první impulz. Tím dalším byla pak ta zranění, která jsem měl po tom létě. Natržený sval a problém s achillovkou, to byly známky toho, že tělo už si asi potřebuje odpočinout a není připravené na to, aby zvládalo ty tréninkové dávky každý den,“ připustil Kreuziger.

Kariéra Romana Kreuzigera

Profesionální týmy: Liquigas (2006-10), Astana (2011-12), Tinkoff-Saxo (2013-16), Orica-BikeExchange/Mitchelton-Scott (2016-18), Dimension Data (2019-20), Gazprom-RusVelo (2021)
Největší úspěchy: 5. místo na Giru d'Italia 2011 a Tour de France 2013; bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce na Giru d'Italia 2011; vítěz jedné etapy na Giru d'Italia (2012); vítěz etapových závodů Kolem Švýcarska 2008 a Kolem Romandie 2009 a jednorázového Amstel Gold Race 2013; juniorský mistr světa v silničním závodě s hromadným startem 2004
Ocenění: 5x vítěz ankety Král české cyklistiky (2004, 2008-09, 2013, 2018); držitel Ceny Roberta Bakaláře za celoživotní přínos a propagaci české cyklistiky (2013)

„Teď strávím spoustu času v autě, ale já mám auta rád. Jsem zvyklý být 200 až 250 dní z roku na cestách, teď jich bude samozřejmě méně, abych se mohl věnovat i rodině, ale na druhou stranu se na to těším, je to nová výzva do života,“ dodal s tím, že se bude věnovat i jiným projektům.

„V týmu o tom ví, že mám i jiné věci, ať už jde o mou Roman Kreuziger Cycling Academy, nebo o osvětu ohledně cyklistů a řidičů 'Ukaž respekt', což je projekt, který nabírá na obrátkách,“ připomněl Kreuziger.

Křivdu necítí

Cítil křivdu kvůli olympiádě? „Myslím, že ty výsledky tomu nenapovídaly, abych byl v Tokiu. Pro trenéra to nebylo snadné. Být to jen na rozhodnutí Tomáše Konečného, asi by mě tam i dal, ale zasedá k tomu komise a asi neuznali za vhodné, že bych se na závod připravil, i když si myslím, že vždy, když jsem řekl, že se na nějaký závod připravím, tak jsem tam odvedl maximum. Ale to už je minulost,“ řekl Kreuziger.

Pomohlo mu to naopak v rozhodování. „Protože olympiáda v Paříži je daleko a světové šampionáty v příštích letech nebudou úplně pro mě. Tak jsem si vyhodnotil, že ta nabídka je vlastně skvělá a je třeba otočit list. Spousta mých kamarádů, které jsem měl v pelotonu od toho roku 2006, tak končí. Když jsem to na Sicílii říkal Nibalimu, postesknul si, že už tam na to bude sám. Cyklistika se ale hodně změnila, je výbušnější a jsou tam mladší závodníci,“ podotkl Kreuziger.

Jeden z dlouhodobě nejlepších českých silničářů ukončil kariéru po 16 sezonách v profi pelotonu. Právě u Kreuzigerova jména zůstávají nadále zapsaná česká maxima v umístěních na nejslavnějším závodě světa Tour de France a mistrovství světa. Na Tour byl v roce 2013 pátý, na šampionátu v Innsbrucku před třemi lety šestý.

V úspěšném roce 2013 dosáhl také na jeden z nejcennějších triumfů v podobě vítězství na závodě Amstel Gold Race.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme