Na kole s rouškou, nebo ne? Cyklisté řeší problémy s dýcháním, ministr Hamáček připouští výjimku

Policisté v Praze řešili od pátku do pondělního rána na 2497 případů, kdy lidé neměli zakrytá ústa a nos nebo porušovali zákaz shlukování. Nošení roušek na veřejnosti je podle nařízení vlády od 19. března povinné kvůli zamezení šíření kapénkové infekce. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD by však neměli být pokutováni například cyklisté, pokud jedou osamoceně a mají roušku k dispozici stále u sebe.

Praha (Aktualizováno: 16:43 30. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklistka jedoucí na kole s rouškou.

Cyklistka jedoucí na kole s rouškou. | Zdroj: Profimedia

Při pohybu na ulici, při cestování městskou hromadnou dopravou, nebo při nákupu v obchodech s potravinami – v takových případech je povinnost mít zakrytá ústa a nos naprosto zřejmá a neoddiskutovatelná.

Vyvařit a přežehlit. Přečtěte si, jak pečovat o podomácku vyrobenou roušku

Číst článek

K takovému účelu je možné podle stránek vlády využít respirátor, roušku, ústenku, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapénkové infekce.

Jenže s příchodem prvních jarních dnů lidé stále častěji vyrážejí alespoň na povolené vycházky do parků nebo usednou na kolo. Právě při jízdě na kole však mohou zakrytá ústa a nos působit některým jedincům problémy s dýcháním.

Nemusí jít přitom o výkonnostní sportovce, kteří mají dojem, že jim „ujíždí vlak“, ale i o lidi, kteří využívají kolo jako dopravní prostředek do zaměstnání.

Na facebookové stránce Kross Bikeranch Teamu se objevila zpráva od Josefa Šťastného z Brna, který ministru Hamáčkovi položil otázku a ten mu obratem potvrdil, že pokud cyklista vyjede sám a vyvaruje se konfrontace s okolím, nemusí mít roušku nasazenou, ale postačí, když ji bude mít u sebe.

„Vždy, když jsem vysvětloval nařízení vlády, tak jsem apeloval na používání zdravého rozumu. Cílem nošení roušek je zabránit šíření viru ve formě kapének. Proto je jasné, že pokud jede někdo na kole sám v lese či na silnici a nemá roušku, nehrozí šíření infekce. A rozhodně na něj nebude číhat za stromem policie, aby ho pokutovala,“ dodal Hamáček pro server iROZHLAS.cz.

mim, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme