Žlutý trikot přebírá na Tour de France Alaphilippe, po úniku vyhrál druhou etapu

Francouzský cyklista Julian Alaphilippe vyhrál kopcovitou druhou etapu Tour de France o délce 186 km se startem a cílem v Nice. Oblékl díky tomu žlutý trikot lídra závodu, v němž v loňském ročníku Staré dámy jezdil 14 dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Nice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julian Alaphilippe slaví vítězství ve druhé etapě Tour de France.

Julian Alaphilippe slaví vítězství ve druhé etapě Tour de France. | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Páté vítězství na Tour v kariéře věnoval emotivní Alaphilippe památce svého otce, jenž zemřel koncem července. „Ještě jsem letos nevyhrál, ale tvrdě jsem trénoval, navzdory těžkým časům, jimiž jsem procházel. Tohle vítězství je pro mého tátu. Žlutý trikot už je jen třešnička na dortu,“ uvedl s slzách Alaphilippe, jenž loni obsadil celkově páté místo.

Největší výzva, říká o Tour sportovní ředitel Israel Start-Up Nation Andrle a těší se Froomea

Číst článek

Osmadvacetiletý Francouz vyhrál v cílové rovince spurt tříčlenné skupinky uprchlíků. Sám se oddělil od hlavní skupiny 13 km před cílem, poté ho dojeli Švýcar Marc Hirschi a Brit Adam Yates.

Alaphilippe nastoupil zhruba 200 metrů před páskou, kdy už se k uprchlíkům blížil peloton. Favorizovaného člena týmu Deceuninck-QuickStep se udržel jen Hirschi, ale Francouze už nepředstihl. Yates skončil těsně před pelotonem třetí. V průběžném hodnocení je pořadí opačné, Alaphilippe vede před Yatesem o čtyři sekundy, Hirschi je třetí.

Týmový kolega Zdeňka Štybara, jenž přišel o účast na Tour na poslední chvíli kvůli zranění, vysvlékl ze žlutého trikotu vítěze sobotní úvodní etapy Alexandera Kristoffa z Norska. Už druhá etapa nabídla netypicky kopce, cyklisté absolvovali dvě stoupání první kategorie a jedno kategorie druhé.

Pondělní třetí etapa z Nice do Sisteronu má spíše rovinatý profil, po 198 km by měl rozhodovat hromadný spurt.

Češi Roman Kreuziger a Jan Hirt letos v závodě neusilují o výsledek v celkovém pořadí a dnes dojeli s téměř osmnáctiminutovou ztrátou na 88. a 112. pozici. Oba se chtějí pokusit o etapové vítězství.

Cyklistický závod Tour de France - 2. etapa Nice - Nice (186 km):
1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 4:55:27, 2. Hirschi (Švýc./Sunweb) stejný čas, 3. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1, 4. Van Avermaet (Belg./CCC), 5. Higuita (Kol./EF), 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 7. Lucenko (Kaz./Astana), 8. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 9. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe), 10. Bettiol (It./EF) všichni -2, ...88. Kreuziger (ČR/NTT) -17:45, 112. Hirt (ČR/CCC) -17:51.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 8:41:35, 2. A. Yates -4, 3. Hirschi -7, 4. Higuita, 5. Pogačar, 6. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 7. Formolo (It./SAE Team Emirates), 8. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 9. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 10. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) všichni -17, ...99. Kreuziger -18:00, 111. Hirt -18:06.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme