Gilbert dokončil 16. etapu i přes ošklivý pád, nakonec ale musel kvůli zlomenině z Tour odstoupit

První pyrenejskou zkoušku letošní Tour de France sice vyhrál Francouz Alaphilippe, ale hrdinou 16. etapy byl jiný cyklista stáje Quick-Step. Belgičan Philippe Gilbert se totiž dostal do cíle, přestože po těžkém pádu sotva stál na nohou.

Tento článek je více než rok starý.

Bagnères-de-Luchon Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do cíle úterní etapy zbývalo necelých 60 kilometrů, když se vedoucí Belgičan dostal přes vrchařskou prémii druhé kategorie a ve snaze navýšit náskok jel z kopce na hraně rizika. Jeden z nejzkušenějších cyklistů na letošní Tour nedobrzdil jednu z prudkých zatáček a přepadl přes kamennou zídku mimo silnici

Cyklisté vjeli do Pyrenejí i pepřového spreje. 16. etapu Tour de France vyhrál Alaphilippe

Číst článek

„Myslím, že jsem letěl tak čtyři metry. Nebylo to zase tak hluboko, ale bylo tam hodně kamenů. Když jsem tam ležel, tak jsem si myslel, že mám snad všechno zlomené. Nejdřív jsem se ani neodvážil pohnout, hodně mě bolí koleno, ale myslím si, že jsem si snad nic nezlomil,“ popisoval pád Gilbert.

I když belgický cyklista etapu s krvavými šrámy a více než půlhodinovou ztrátou na vítězného Alafilipa dokončil, nakonec z Tour odstoupil. Vyšetření v nemocnici totiž odhalilo zlomeninu čéšky. Po etapě alespoň dostal cenu pro největšího bojovníka dne.

Gilbert není jediný cyklista, který měl při sjezdu z Col de Portet d'Aspet nehodu. Třeba před 23 lety tam po nárazu do betonového sloupku zemřel olympijský vítěz z Barcelony Ital Fabio Kasarteli. To byla ale ještě doba, kdy cyklisté nemuseli nosit helmy a možná i díky této změně letos Gilbert vyvázl z hrozivého pádu bez ještě vážnějšího zranění.

jam, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme