VIDEO: Úvodní etapu Tour narušila neukázněná fanynka, nakonec vyhrál mistr světa Alaphilippe

Francouzský cyklista Julian Alaphilippe vyhrál po útoku v cílovém stoupání úvodní etapu Tour de France, kterou poznamenaly dva hromadné pády. Úřadující mistr světa nastoupil dva kilometry před koncem ve skupině, která zůstala vpředu po druhém karambolu v pelotonu, a vyhrál s náskokem osmi sekund před Australanem Michaelem Matthewsem a Slovincem Primožem Rogličem. V průběžném pořadí má díky bonusům náskok 12 sekund.

Landerneau (Aktualizováno: 17:42 26. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je to neuvěřitelné. Takový scénář jsem si představoval a pro mě je start Tour úspěch. Můj tým odvedl skvělou práci, chránili mě a měli všechno pod kontrolou. Na konci jsem se sice zapletl do pádu, ale zůstal jsem v klidu a pak jsem práci dokončil v závěrečném kopci, kde jsme se chtěli zbavit sprinterů,“ řekl v cíli Alaphilippe.

Kontrolovat závod a sjíždět úniky. Vakoč je připravený na Tour pomáhat hvězdnému Van der Poelovi

Číst článek

Velká část účastníků závodu skončila poprvé na zemi 45 km před koncem etapy po hromadném pádu, který zavinila nepozorná fanynka. Do divačky s kartonovou cedulí zasahující do silnice narazil v čele pelotonu jedoucí Němec Tony Martin a následně upadly desítky závodníků za ním. Kvůli zranění v tu chvíli Tour předčasně skončila pro Němce Jashu Sütterlina.

S téměř dvouminutovým náskokem jel v tu chvíli v úniku Nizozemec Ide Schelling. Peloton ale po několika minutách znovu nabral tempo a 27 km před cílem uprchlíka dostihl. Necelých sedm kilometrů před cílem ale došlo ve vysoké rychlosti k dalšímu hromadnému karambolu, v němž řada cyklistů vyletěla v kotrmelcích ze silnice a jeden z nich v letu jen těsně minul telegrafní sloup.

Na zemi dlouho seděl mimo jiné čtyřnásobný šampion Chris Froome, jenž se vrací po dlouhé pauze po zranění, nakonec ale do cíle dojel. Jediný český účastník Petr Vakoč dokončil úvodní etapu dlouhou 198 km na 120. místě ve skupině s odstupem 5:33 minuty.

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa Brest - Landerneau (198 km):
1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 4:39:05 2. Matthews (Austr./BikeExchange), 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 4. Haig (Austr./Bahrajn Victorious), 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 7. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 8. Higuita (Kol./EF Education-Nippo), 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 10. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -8, ...120. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -5:33.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe 4:38:55, 2. Matthews -12, 3. Roglič -14, 4. Haig, 5. Kelderman, 6. Pogačar, 7. Gaudu, 8. Higuita, 9. Mollema, 10. Thomas všichni -18, ...120. Vakoč -5:43.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme