John Degenkolb porpvé vyhrál etapu Tour, druhý Greg van Avermaet zůstává ve žlutém

John Degenkolb po šesti druhých místech poprvé vyhrál etapu Tour de France. Německý cyklista ovládl 156,5 kilometrů měřící devátou etapu na trase Arras Citadelle – Roubaix. Druhý skončil dosavadní lídr závodu Greg van Avermaet, třetí dojel Yves Lampaert.

Roubaix Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Degenkolb do cíle etapy dlouhé 156 km, z nichž 22 km se jelo na kostkách, dorazil spolu s Van Avermaetem a Yvesem Lampaertem. Ani jeden z Belgičanů však na závěrečný spurt devětadvacetiletého Němce nestačil a Degenkolb se při šestém startu na Tour dočkal prvního vítězství.

„Mám obrovskou radost, protože na tohle vítězství jsem se tolik načekal. Po té bouračce před dvěma lety všichni říkali, že se z toho nedostanu a už nikdy nic nedokážu,“ připomněl jezdec stáje Trek-Segafredo nehodu z tréninku v roce 2016, při které si zlomil vřetenní kost a málem přišel o prst.

Start, cíl, cirkus okolo i věda. Nahlédněte do zákulisí slavné Tour de France

Číst článek

„Ale já jsem řekl: 'Ne. Musím vybojovat alespoň jedno velké vítězství pro nejlepšího kamaráda, který loni v zimě umřel'. Byl pro mě jako druhý táta. Jsem moc rád, že jsem pro něj dneska vyhrál,“ přidal Degenkolb, který na kostkách v roce 2015 ovládl také slavný jednorázový závod Paříž-Roubaix.

Van Avermaet díky druhému místu udržel žlutý trikot, ve kterém po pondělním dni volna vyrazí i do první horské etapy s cílem v lyžařském resortu Le Grand-Bornand. Belgický cyklista navíc zvýšil náskok před Britem Geraintem Thomasem už na 43 sekund.

„Strašně mě mrzí, že jsem dneska nevyhrál, ale nemůžete mít všechno,“ řekl Van Avermaet. „Sice bych radši vyhrál etapu, ale udržel jsem žlutý trikot, jedu celkově skvělý závod, takže s prvním týdnem jsem naprosto spokojený,“ prohlásil.

Ránou pro Van Avermaetovu stáj však bylo odstoupení lídra Richieho Porta kvůli zranění po pádu. Australský favorit navíc nebyl zdaleka jediným cyklistou, který se dnes dostal do potíží. Obětí nevyzpytatelných kostek se stal třeba druhý jezdec loňského ročníku Kolumbijec Rigoberto Urán a nabral tříminutovou ztrátu.

„Asi po deseti kilometrech jsme přišli o Richieho, což je pro nás velké zklamání, protože jsme sem všichni přijeli s tím, že ho dovezeme do Paříže. Potom jsem už jel můj vlastní závod a snažil jsem se udělat týmu radost a myslím, že se mi to podařilo,“ přidal Van Avermaet.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 9. etapa (Arras Citadelle - Roubaix, 156,5 km):
1. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo) 3:24:26, 2. Van Avermaet (Belg./BMC), 3. Lampaert oba stejný čas, 4. Gilbert (oba Belg./Quick-Step Floors), 5. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 6. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 7. Jungels (Luc./Quick-Step Floors) všichni -19, 8. Greipel (Něm./Lotto Soudal), 9. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 10. Dupont (Belg./Wanty-Groupe Gobert) všichni -27.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet 36:07:17, 2. Thomas (Brit./Sky) -43, 3. Gilbert -44, 4. Jungels -50, 5. Valverde (Šp./Movistar) -1:31, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:32, 7. Fuglsang (Dán./Astana) -1:33, 8. Froome (Brit./Sky), 9. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 10. Landa (Šp./Movistar) všichni -1:42.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme