Pár dnů před Tour. Mezinárodní cyklistická unie očistila Chrise Froomea od podezření z dopingu

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) ukončila antidopingové řízení s Chrisem Froomem. Jezdec týmu SKY podle šetření neporušil pravidla, když měl na loňské Vueltě zvýšenou hladinu zakázaného salbutamolu.

(Aktualizováno: 12:15 2. 7. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Froome se sklenkou šampaňského v závěrečné etapě

Chris Froome | Zdroj: Reuters

Informaci, že řízení s Chrisem Froomem bylo ukončeno, potvrdila Mezinárodní cyklistika unie UCI v tiskové zprávě.

Legendární cyklista Hinault vyzval závodníky k bojkotu Tour de France, pokud na ní bude startovat Froome

Číst článek

V podezření byl slavný cyklista od 7. září 2017, kdy antidopingoví komisaři v jeho vzorku z Vuelty objevili nadlimitní koncentraci sulbutamolu, látky, která se používá ke zmírnění příznaků astmatu. V případě této látky ale nenásleduje automatický zákaz startu, závodník má šanci množství látky vysvětlit.

Froome tuto možnost využil a UCI ve spolupráci se světovou antidopingovou agenturou WADA dala jeho argumentaci zapravdu a pět dní před startem Tour de France řízení ukončila.  

„Nepochyboval jsem, že budu očištěn. Astmatem trpím od dětství a znám přesně pravidla týkající se léků proti němu,“ řekl Froome v tiskové zprávě týmu SKY.

Cyklista mezitím na  květnovém Giru d'Italia zkompletovat jako sedmý cyklista v historii triumfy na všech Grand Tours.

Proti třiatřicetiletému Froomeovi se v minulých dnech postavili i pořadatelé Tour de France, kteří mu chtěli zakázat účast v letošním ročníku. Po dnešním rozhodnutí UCI je však takřka jisté, že čtyřnásobný vítěz slavného závodu v sobotu na startu bude.

„Rozhodnutí UCI mě moc potěšilo, je to důležité rozhodnutí pro mě, tým i celou cyklistiku. Svou roli v cyklistice jsem vždy bral vážně a nikdy bych nepoškodil vítězný trikot, moje výsledky projdou testem času,“ dušuje se čtyřnásobný vítěz Tour de France.

vman, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme