Životní úspěch Jungelse, po úniku slaví první etapové vítězství na Tour. Žlutý trikot drží Pogačar

Devátou etapu Tour de France vyhrál po úniku Bob Jungels. Devětadvacetiletý lucemburský cyklista si na vrcholu Chatel les Portes du Soleil dojel pro životní úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Chatel les Portes du Soleil (Francie) (Aktualizováno: 19:26 10. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První etapové vítězství Boba Jungelse na Tour de France

První etapové vítězství Boba Jungelse na Tour de France | Foto: Christian Hartmann | Zdroj: Reuters

Žlutý trikot po první alpské zkoušce bez problémů udržel Slovinec Tadej Pogačar. Vítěz předchozích dvou ročníků dojel na páté příčce a v čele průběžného pořadí má náskok 39 sekund před Jonasem Vingegaardem.

Hromadný spurt v Lausanne strhnul na svou stranu Van Aert, v čele Tour de France zůstává Pogačar

Číst článek

Jungels zaútočil zhruba 60 kilometrů před cílem v polovině předposledního stoupání na Col de la Croix. Poté sice přišel o více než dvouminutový náskok, ale nakonec si dojel pro první vítězství na Tour.

Na Grand Tours si připsal druhou výhru po triumfu v etapě na Giru d'Italia v roce 2017. Jezdec stáje AG2R má také na kontě úspěch ve slavné jednodenní klasice Lutych-Bastogne-Lutych z roku 2018.

„Po letech trápení, zvlášť v loňském roce, jsem si sem přijel pro etapové vítězství. Tohle je můj styl závodění a vyhrávání. Připomíná mi to moje vítězství na Lutych-Bastogne-Lutych. Moje forma je den ode dne lepší. Musel jsem dnes (neděle) zaútočit brzy, protože v posledním stoupání by nešlo ujet všem favoritům,“ řekl Jungels.

Jungels, který pro Lucembursko získal etapový úspěch na Tour po 11 letech, zvítězil s náskokem 22 sekund před Jonathan Castroviejem, třetí byl o další čtyři sekundy zpět další Španěl Carlos Verona.

V pondělí je na Tour volný den, poté čekají peloton náročné etapy v Alpách. Ve středu cyklisté zamíří na Col du Galibier, den poté vyjedou na slavné stoupání znovu a finišovat budou na Alpe d'Huez.

Větším strašákem než obávaná stoupání je však pro jezdce koronavirus. Generálku na Tour Kolem Švýcarska dokončila minulý měsíc kvůli nákaze jen polovina závodníků, v posledních dvou dnech se začal covid-19 šířit i na "Staré dámě".

„Je to velká hrozba. Celý náš tým se testoval před dvěma dny. Držíme si palce před dnešními výsledky. Bereme to velmi vážně, dodržujeme všechna možná opatření. Doufám, že většina pelotonu bude v pořádku,“ řekl průběžný lídr Pogačar.

Výsledky Tour de France

Cyklistický závod Tour de France - 9. etapa (Aigle - Chatel les Portes du Soleil, 193 km):

1. Jungels (Luc./AG2R-Citroën) 4:46:39, 2. Castroviejo (Šp./Ineos Grenadiers) -22, 3. Verona (Šp./Movistar) -26, 4. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -40, 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) oba -49, 7. G. Thomas, 8. A. Yates (oba Brit./Ineos Grenadiers), 9. Mas (Šp./Movistar), 10. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) všichni -52.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 33:43:44, 2. Vingegaard -39, 3. G. Thomas -1:17, 4. A. Yates -1:25, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -1:38, 6. Bardet (Fr./DSM) -1:39, 7. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) -1:46, 8. Mas -1:50, 9. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -1:55, 10. Quintana -2:13.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme