König o vývoji Tour de France: Tým Sky je postaven na Froomovi, Thomas je záloha

Chris Froome může být po letech dalším cyklistou, kdo v jedné sezoně k triumfu z italského Gira přidá i ten ze slavné Tour de France. Zatím mu ujíždí jeho stájový kolega, exkluzivní domestik Geraint Thomas. S oběma Brity jezdil v týmu Sky i český cyklista, sedmý muž Tour v roce 2014 Leopold König.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leopold König

Leopold König | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Geraint Thomas je lídrem průběžného pořadí, vyhrál už dvě etapy. V té včerejší navíc ujel Froomovi a dalším favoritům v cíli prestižního stoupání na Alpe d'Huez. Je podle vás ještě reálné, aby Sky Thomase obětovala ve Froomův prospěch?
Tour je pořád strašně dlouhá a rozhodující je vždycky třetí týden. Tam se může stát úplně cokoli a právě proto je tým Sky postaven hlavně na Froomovi. On už dokázal vyhrát závod Grand tour vyhrát už šestkrát a pokaždé byl nejlepší ve třetím týdnu.

Pomsta po francouzsku. Neoblíbeným jezdcům na Tour hrozí sprchy moči i silnice plné připínáčků

Číst článek

To si moc dobře uvědomuje nejen tým Sky, ale i Geraint Thomas. Sám říká, že je pořád jen jakousi zálohou, i když mu momentálně patří první příčka v průběžném pořadí.

S Froomem jste odjezdil jednu sezonu, jak podle vás nese, že musí nahánět stájového kolegu?
Pro Chrise Frooma je to rozhodně ku prospěchu, protože z něj spadne tlak, že ho můžou rozdělit mezi dva jezdce. On už letos vyhrál Giro a má toho hodně za sebou. Je jedině dobře pro něj i pro tým, že mají dvě karty, na které mohou hrát. Tlak na něj není tak velký, protože pořád jen Geraint Thomas v záloze.

A co Thomas, jak může nést pokyn, aby ustoupil pro Frooma?
On takový pokyn pravděpodobně nikdy nedostane. Může se stát, že někde zůstanou Froome s Thomasem a například s dalšími dvěma závodníky z jiných týmů. V tu chvíli budou spíš nastupovat jeden druhému, ale nebudou spolupracovat tak, aby se Thomas jako držitel žlutého trikotu obětoval pro Frooma. Myslím, že se to nestane.

Froome má v nohách třítýdenní Giro d'Italia. Závod vyhrál v květnu. Je vůbec reálné dostat se během jednoho měsíce do takové formy, která by mu zajistila další vítězství na Tour?
Vypadá to, že ano. Rozdíl je v tom, že letos je mezi Girem a Tour šest týdnů na regeneraci, kdežto v předchozích letech to bylo 4,5 nebo 5 týdnů. Myslím, že díky tomu jednomu týdnu navíc to půjde dát.

V předchozích letech se o to pokoušela spousta nejlepších cyklistů, ať už to byl Alberto Contador nebo Nairo Quintana. A nikomu se to nepovedlo, protože vyhořeli v posledním týdnu, kdy šel závod do nejvyšších hor a únava z Gira byla znát.

Jak sledujete Tour? Dal byste si včerejší etapu?
Když jsem viděl, jak se jely předchozí dvě etapy, tak ty pocity jsou nádherné. A chtěl bych to zopakovat.

#TDF2018 standings after stage 11:
1. Geraint Thomas (SKY) 💛
2. Chris Froome (SKY) +1:25
3. Tom Dumoulin (SUN) +1:44
4. Vincenzo Nibali (TBM) +2:14
5. Primoz Roglic (TLJ) +2:23

(📸 @Tour de France™)

17:51 – 18. 07. 2018

305 2147

has Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme