Triumf v nejdelší etapě Tour de France oblékl Pogačara do žluté, na pozici lídra vystřídal Van Aerta

Vítěz posledních dvou ročníků Tour de France Tadej Pogačar vyhrál šestou a zároveň nejdelší etapu letošního 109. ročníku a ještě před první vrchařskou zkouškou se oblékl do žlutého dresu lídra. Slovinský cyklista, jenž na celkové vedení marně útočil už ve středu na kostkách, vyhrál etapu na Tour posedmé v kariéře. Díky bonifikaci vede průběžné pořadí o čtyři sekundy.

Tento článek je více než rok starý.

Longwy (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadej Pogačar po triumfu v nejdelší etapě 109. ročníku Tour de France

Tadej Pogačar po triumfu v nejdelší etapě 109. ročníku Tour de France | Foto: Christian Hartmann | Zdroj: Reuters

Třiadvacetiletý Pogačar ukázal skvělou formu již ve středu, kdy přijel do cíle o pár sekund před největšími soupeři. Ve čtvrtek zaútočil v posledním stoupání a sesadil z čela průběžného pořadí Belgičana Wouta van Aerta. Ten jel dlouho v úniku, ale deset kilometrů před cílem ho peloton pohltil.

Sagan přišel na Tour o parťáka, Oss si po kolizi s fanouškem a následném pádu zlomil obratel

Číst článek

Pogačar po 220 kilometrech a čtyřech kopcích v závěru finišoval před Australanem Michaelem Matthewsem, třetí dojel Francouz David Gaudu.

„Nebyl to klasický sprint. Poslední dva kopce se jelo na plný plyn a vzalo to všem hodně sil,“ řekl Pogačar, jenž v pátek pojede na Tour už 17. den ve žlutém. „Soustředil jsem se na to, abych vyhrál etapu. Vše ostatní je bonus,“ radoval se.

Na Van Aerta po pěti etapách ztrácel 19 sekund, vyčerpaný Belgičan dojel s mankem sedmi a půl minut.

„V jednu chvíli jsem si myslel, že Van Aert dojede až do cíle, ale peloton byl silnější,“ dodal Pogačar. Žlutý dres má ještě před horami, loni ho měl po osmé etapě, předloni až v horské časovce, v níž těsně před dojezdem do Paříže rozhodl.

V čele Tour má díky desetisekundové bonifikaci za etapový triumf náskok čtyř vteřin na Neilsona Powlesse, na něhož před čtvrtečním startem ztrácel šest sekund.

Páteční etapa bude první horská a po 176 km skončí na proslulé Planině krásných dívek. Právě na ní předloni Pogačar senzačně připravil o celkový triumf krajana Primože Rogliče.

Finiš nejdelší etapy letošní Tour de France:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme