První etapu Tour vyhrál nováček Gaviria, Froome i Quintana nabrali ztrátu

Favorité Tour de France Chris Froome z týmu Sky a Nairo Quintana z Movistaru nabrali ztrátu hned v první etapě Tour de France. Žlutý trikot si oblékl Fernando Gaviria, který ovládl sprint.

Tento článek je více než rok starý.

Fontenay-le-Comte/Francie (Aktualizováno: 15:46 7. 7. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

23letý Fernando Gaviria se stal teprve druhým Kolumbijcem, který pojede ve žlutém trikotu. Ve sprint po 201 kilometrů dlouhé etapě předčil i slovenského „Tourminátora“ Petera Sagana, který dojel druhý.

Favorité na celkové pořadí po problémech v závěru počítají ztráty. Chris Froome, Richie Porte a Simon Yates v cíli ztratili 50 sekund, Nairo Quintana dokonce přes minutu.

Loni skončil na Tour po diskvalifikaci ve čtvrté etapě, letos chce Sagan závod dokončit v zeleném trikotu

Číst článek

105. ročník Tour de France začal na ostrově Noirmoutier v Biskajském zálivu, domově nejdražších brambor na světě. Ještě než se peloton dostal na francouzskou pevninu, vytvořil se první únik letošní Tour. Do 201 kilometrů dlouhé etapy vyjeli nejrychleji Jérome Cousin, Yoann Offredo a Kevin Ledanois.

Tři Francouzi, každý z jiné stáje, si vytvořili více než čtyřminutový náskok, do většího odstupu je ale peloton nepustil. Sprinterskou prémii 81 kilometrů před cílem vyhrál ve svém rodném regionu Jérome Cousin.

Druhý na sprintu byl Kevin Ledanois, který si spravil chuť o šedesát kilometrů později na první vrchařské prémii, 24letý závodník týmu Fortuneo si tak ve druhé etapě obleče puntíkatý trikot. V tu dobu byl ale náskok trojice uprchlíků už pod jednou minutou.

Jérome Cousin shrábl i novinku letošní tour, třívteřinovou bonifikaci, kterou získal 13 kilometrů před cílem, o chvíli později ale únik dne skončil a režii převzaly týmy elitních sprinterů, které vedly peloton do těžkého finiše ve vnitrozemí departementu Vendée.

Na úzkých silničkách ale přišly dva pády, jeden z nich odnesl favorit sestavy FDJ Arnaud Démare, vepředu mezitím naplno pracovaly týmy Quick-Step a Bora.

Necelých pět kilometrů před cílem se dostal do kolize Chris Froome, přeletěl přes řídítka do pole a nabral ztrátu. O pár set metrů po něm ztratil kontakt další favorit – Nairo Quintana po defektu měnil kolo. 

Práce kolegů využil sprinter Quick-Stepu Fernando Gavaria, který před sebe v cílové rovině nepustil ani Petera Sagana. Kolumbijec ve druhé etapě poveze žlutý trikot. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme