‚Splnil se mi sen.‘ Vítěz páté etapy Tour uvažoval o konci kariéry, teď si připsal cenné vítězství

Ještě na začátku letošního roku neměl práci, a teď ho týmoví parťáci plácají po zádech. Takový je stručný příběh australského cyklisty Simona Clarka, vítěze dramatické páté etapy Tour de France.

Arenberg (Francie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simon Clarke se raduje se svými stájovými kolegy

Simon Clarke se raduje se svými stájovými kolegy | Zdroj: Reuters

Letošní ročník Tour de France zatím píše srdceryvné příběhy. Od výhry Fabia Jakobsena, který se do sedla kola vrátil z nemocničního lůžka, přes triumf potrestaného sprintera Dylana Groenewegena čelícího výhrůžkám smrtí, nebo dominanci držitele žlutého trikotu pro lídra závodu Wouta van Aerta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak Simon Clarke komentoval své etapové vítězství na Tour de France

A pátá etapa závodu nabídla další kapitolu, na kterou fanoušci jen tak nezapomenou.

Byl to tak těsný dojezd, že ani komentátoři francouzského Eurosportu netušili, kdo přesně vyhrál. Až pak v cílovém městě Arenberg na severu Francie řekli s jistotou jméno vítěze.

„Musím se podívat na opakované záznamy, pořád tomu nemohu uvěřit,“ říkal po závodě Simon Clarke, zatímco se mu draly slzy do očí. Když loni v prosinci jeho bývalý tým Qhubeka oznámil zánik, neměl Clarke kde závodit.

Konec kariéry?

Navíc už mu bylo 35 let, a než v lednu přišla nabídka od celku Israel Premier Tech, uvažoval i o konci kariéry.

„Taková zima, kterou jsem zažil, ta člověku otevře oči. Pochopil jsem, že musím využít každou šanci, která se mi naskytne. Věděl jsem, že půjdu do úniku a opřel jsem se do toho hned od začátku,“ radoval se Clarke v cíli.

Australský jezdec byl v úniku od začátku páté etapy Tour, a přečkal tam i skoro 20 kilometrů, při kterých cyklisté vyměnili asfalt za dlážděné kostky a kopírovali trať slavného jarního závodu Paříž - Roubaix.

Nedivím se, že mu to trvalo déle, komentoval Groenewegenovo etapové vítězství na Tour König

Číst článek

V cíli pak Clarke zhruba o 10 centimetrů udolal Nizozemce Taca van der Hoorna.

„Taco byl přede mnou ještě tak 50 metrů před cílem. Chytaly mě křeče do obou nohou, z posledních sil jsem vystrčilo kolo dopředu a modlil jsem se, aby to vyšlo. Splnil se mi sen,“ dodal dojatě Simon Clarke, který doufal, že mu na dálku přáli i Australští fanoušci.

Příznivci na něj mají důvod být pyšní, vždyť vyhrál jednu z nejtěžších etap letošního ročníku Tour de France. Žlutý dres lídra průběžného pořadí udržel Belgičan Wout van Aert ze stáje Jumbo Visma.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme