Pogačar může slavit. Slovinský cyklista v časovce udržel náskok a obhájí celkové vítězství na Tour

Slovinský cyklista Tadej Pogačar obhájí vítězství na Tour de France. V předposlední etapě, kterou byla časovka na 30,8 kilometru, obsadil osmé místo a má více než pětiminutový náskok na druhého Jonase Vingegaarda z Dánska.

Tento článek je více než rok starý.

Saint-Émilion (Francie) (Aktualizováno: 20:18 17. 7. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S odstupem 21 sekund obsadil druhé místo v boji s chronometrem Dán Kasper Asgreen a třetí skončil Vingegaard o dalších jedenáct sekund zpět. Porazil sice Pogačara, ale z jeho výrazného náskoku ukrojil jen 25 sekund.

Vymaže Merckxův rekord? Cavendish zdolal Alpy i Pyreneje a ve zbytku Tour může přepsat historii

Číst článek

Třítýdenní závod zakončí nedělní etapa dlouhá 108,4 km s cílem v Paříži, v které už se podle tradice nezávodí. Vyhrát Tour dvakrát po sobě dokázal naposledy Brit Chris Froome, který v letech 2015-17 zvítězil dokonce třikrát v řadě.

Loni Pogačar triumfem v časovce v předposlední den Tour připravil o celkové vítězství krajana Primože Rogliče, tentokrát sám hájil žlutý trikot. Na trati z Libourne do Saint-Émilion ztratil na Van Aerta téměř minutu a nenavázal na časovkářské vítězství v páté etapě, ale příliš mu to vadit nemuselo.

„Jsem rád, že už je konec. Užil jsem si každý kilometr, i když jsem i dost trpěl. Bylo děsné vedro,“ řekl Pogačar po časovce, která se jela v 30 stupních Celsia. Do dějin závodu se zapíše jako nejmladší dvojnásobný vítěz.

Časovku ovládl cyklokrosař

Šestadvacetiletý Van Aert si dojel pro páté etapové prvenství na Tour v kariéře. Bývalý trojnásobný mistr světa v cyklokrosu opět prokázal svou všestrannost - na nejslavnějším závodě světa dokázat zvítězit v hromadném spurtu, horské etapě i v časovce.

V ní uspěl jako první Belgičan od roku 1985, kdy vyhrál časovku Eric Vanderaerden. Rovinatou trať proletěl průměrnou rychlostí 52,8 km/h.

„Vyhrát časovku na Tour byl jeden z hlavních cílů v mé kariéře. Soustředil jsem se na dnešek už pár dní předem a jsem rád, že to vyšlo. Byl to dokonalý den,“ pochvaloval si Van Aert, který je celkově devatenáctý s mankem přes 57 minut na Pogačara.

Český cyklista Petr Vakoč obsadil v časovce 115. místo s odstupem přes pět minut na vítěze. V celkovém pořadí je při své druhé účasti na Tour o tři příčky níže.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme