Královská etapa Tour patří Pidcockovi. Žlutý zůstává Vingegaard, všechny nástupy Pogačara odrazil

Královskou dvanáctou etapu Tour de France vyhrál britský cyklista Thomas Pidcock a připsal si životní úspěch na silnici. Žlutý trikot udržel Dán Jonas Vingegaard.

Alpe D'Huez (Francie) (Aktualizováno: 20:06 14. 7. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz královské etapy Tour de France Thomas Pidcock

Vítěz královské etapy Tour de France Thomas Pidcock | Foto: Christian Hartmann | Zdroj: Reuters

Dvaadvacetiletý Pidcock nejprve po úniku při přejezdu Col du Galibier, kam peloton zamířil už ve středu, dojel skupinku uprchlíků a poté jim při sjezdu z Col de la Croix de Fer pomohl udržet náskok před pelotonem.

Vingegaard ovládl 11. etapu Tour a ujal se celkového vedení. Pogačar se trápil a ztratil skoro tři minuty

Číst článek

O úspěchu letošní mistr světa v cyklokrosu a bikerský šampion z olympiády v Tokiu rozhodl nástupem v závěrečném stoupání na Alpe D'Huez. Do cíle dojel s náskokem 48 sekund před Jihoafričanem Louisem Meintjesem.

„I kdybych teď už v etapách odpadal, tak mám splněno. Je to jedna z nejkrásnějších zkušeností v životě, tohle nikde jinde nezažijete. Byl to v podstatě slalom do kopce mezi vlajkama, rukama fanoušků a kdo ví, čím ještě. Musíte se jen modlit, aby vám uhnuli z cesty,“ řekl Pidcock, jedoucí Tour poprvé.

„Mysleli jsme si dneska na únik a vítězství, takže mám odškrnuto,“ lebedil si.

Třetí příčku obsadil čtyřnásobný vítěz Tour Chris Froome. Sedmatřicetiletý britský jezdec se dočkal prvního výrazného výsledku od vážného zranění při pádu na Critériu du Dauphiné v roce 2019.

„Bylo pěkné jet v úniku s legendou, možná už není tak rychlý jako ve svých nejlepších letech, ale byl to zvláštní příběh,“ dodal Pidcock.

Žlutý dres bez větších problémů udržel Vingegaard, který odrazil všechny útoky Tadeje Pogačara v závěrečném stoupání a dojel šestý. Slovinský vítěz předchozích dvou ročníků, který o vedení přišel po středečním výpadku, byl pátý.

Pogačar se díky tomu posunul na druhé místo celkového pořadí a na Vingegaarda stále ztrácí dvě minuty a 22 sekund. Na třetí příčku poskočil Geraint Thomas s odstupem dvou minut a 26 sekund od lídra.

„Tadej se mě párkrát snažil utrhnout, ale čekal jsem to a mohl reagovat,“ řekl dánský lídr. „Včerejšek mě stál hrozně moc sil, takže jsem nemyslel na to, že bych mohl získat nějaký čas. Navíc bylo hrozně teplo, zejména v údolích,“ dodal.

Pogačar přiznal, že po nevydařené středeční etapě nebyl ani dnes ve své kůži. „Nebyl jsem tak sebevědomý, jak bych měl být. Dnes jsem mohl být silnější, ale i tak jsem s výsledkem spokojený,“ řekl. Doufá, že další výpadek už se nebude opakovat.

„Vím, proč jsem včera trpěl a už se to nestane. Jonas je ve skvělé formě, ale věřím, že se mi podaří najet nějaké minuty,“ prohlásil Pogačar.

Výsledky cyklistické Tour de France

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa (Briancon - Alpe D´Huez, 165,5 km):

1. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers) 4:55:24, 2. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) -48, 3. Froome (Brit./Israel-Premier Tech) -2:06, 4. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -2:29, 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 7. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -3:23, 8. Mas (Šp./Movistar), 9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) oba -3:26, 10. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -3:32.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 46:28:46, 2. Pogačar -2:22, 3. Thomas -2:26, 4. Bardet (Fr./DSM) -2:35, 5. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -3:44, 6. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -3:58, 7. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -4:07, 8. Pidcock -7:39, 9. Mas -9:32, 10. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -10:06.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme