‚Mění pravidla během hry.‘ Cyklistická unie upravila kritéria pro účast transgender sportovců na závodech

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zpřísnila pravidla pro participaci transgender sportovkyň v závodech ženských kategorií. Období, které musí uběhnout, než se člověk procházející změnou pohlaví z muže na ženu smí účastnit závodů, prodloužila unie o dvojnásobek. Rozhodnutí se nelíbí rodině transgender cyklistky Emily Bridgesové, které byl po vlně kritiky ze strany cyklistek v dubnu odepřena účast na dráze v anglickém Derby.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transgender cyklistka Emily Bridgesová

Transgender cyklistka Emily Bridgesová | Zdroj: Profimedia

Případ Bridgesové rozpoutal v dubnu v Británii velkou debatu. Jednadvacetiletou cyklistku, která se narodila jako muž, čekal premiérový závod v ženské kategorii, řada elitních závodnic ale pohrozila bojkotem akce. Bridgesová, jejíž roční hladina testosteronu se dostala pod pět nanomolů na litr, čímž splňovala kritéria Britské cyklistické federace, se tak na dráze v Derby neukázala. 

Británií hýbe případ transgender cyklistky Bridgesové, závodnice se obávají o férovost sportu

Číst článek

Mezinárodní cyklistická unie nyní vyhověla cyklistkám, které žádaly změnu pravidel pro účast transgender lidí na závodech kvůli obavám o férovost sportu. Požadovanou hladinu testosteronu snížila z 5 nanomolů/litr na 2,5, závodnice ji navíc musí udržet po dobu 24 měsíců oproti původní době 12 měsíců.

Unie své rozhodnutí opírá o vědecká zjištění, podle kterých se síla ve svalech adaptuje na „ženskou úroveň“ právě až dva roky s tím, že 2,5 nanomolů na litr je maximální hladina testosteronu vyskytující se u 99,99 % žen.

„Tato úprava pravidel způsobilosti je založena na současných vědeckých znalostech. Má podporovat zařazování transgender sportovců do soutěží a zároveň udržovat férovost sportu. V případě nových vědeckých zjištění není v budoucnu vyloučena další úprava,“ oznámila Mezinárodní cyklistická unie.

Nová kritéria budou platit od 1. července, Bridgesová si tak na svou soutěžní premiéru mezi ženami bude muset počkat minimálně do roku 2023.

„Emily se o rozhodnutí dozvěděla z médií. Dosud jsme nebyli unií kontaktováni ohledně toho, jaký dopad to má na její žádost o registraci, kterou podala už v březnu za původních kritérií,“ napsala na twitter Sandy Sullivanová, matka transgender závodnice.

„Jak si jistě dokážete představit, tyto změny pravidel během hry způsobily Emily, její rodině i širší trans komunitě velké trápení,“ dodala Sullivanová.

Účast transgender sportovců je tématem, které rezonuje ve většině sportech. Mezinárodní plavecká federace FINA nedávno zveřejnila zpřísněná kritéria pro participaci transgender žen v závodech, která pak bude detailně vyhodnocovat panel tří nezávislých zdravotních expertů.

První transgender sportovkyní, které byla umožněna účast na olympijských hrách, byla v roce 2020 Laurel Hubbardová. Třiačtyřicetiletá novozélandská vzpěračka ale v Tokiu na medaile nedosáhla.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme