Pro vítězství v páté etapě Vuelty si dojel Wellens, dál vede Roglič

Pátou etapu cyklistické Vuelty vyhrál Belgičan Tim Wellens ze stáje Lotto-Soudal. Čtvrtý dojel obhájce prvenství Primož Roglič (Jumbo-Visma) ze Slovinska a nadále vévodí celkovému pořadí. Jan Hirt (CCC) byl se ztrátou více než čtyř minut jednasedmdesátý, Zdeněk Štybar (Deceuninck-Quick Step) obsadil 107. místo s mankem téměř 13 minut.

Tento článek je více než rok starý.

Sabiňánigo (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tim Wellens.

Tim Wellens. | Foto: KRISTOF VAN ACCOM | Zdroj: Reuters

Po páteční rovině přišla na řadu již čtvrtá kopcovitá etapa v programu náročného úvodního týdne. Po takřka 185 kilometrech na trase Huesca - Sabiňánigo se rozhodovalo mezi trojicí závodníků, která se zformovala přibližně 70 kilometrů před cílem a dotáhla svůj únik až k obsazení pódia.

Rovinatou čtvrtou etapu Vuelty ovládl ve spurtu Bennett, Štybar dojel dvaadvacátý. Dál vede Roglič

Číst článek

V závěru měl při dojezdu v těžkém stoupání do cíle nejvíc sil devětadvacetiletý Wellens. Udolal Francouze Guillaumea Martina (Cofidis) a dočkal se etapového vavřínu při prvním startu na Vueltě. Na Grand Tours slavil dvakrát také na Giru d'Italia. Třetí byl Nizozemec Thyman Arensman (Sunweb), který ale z boje o etapový primát odpadl již několik desítek metrů před cílem.

Pro Wellense šlo zároveň také o první vítězství v sezoně, do jejíž podoby výrazně promluvila pandemie koronaviru. „Je to super skvělý pocit. Prožil jsem si těžké období a na Vueltu jsem jel trochu s obavami, ale za tohle vítězství jsem ohromně šťastný. Je příjemné, že přišlo už tak brzy, protože teď ty další dva týdny mohu jet bez stresu,“ uvedl Wellens.

Roglič přivedl dvě a čtvrt minuty po vítězném Belgičanovi do cíle hlavní pole, v němž byli i dva jeho nejbližší pronásledovatelé v celkové klasifikaci Ir Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) a Ekvádorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Martin se sice ocitl na zemi, ale nijak tím celkově neztratil, neboť se tak stalo již v ochranné zóně. Na Rogliče dál ztrácí pět sekund, Carapaz třináct.

V neděli se pojede horská etapa z Biescas do lyžařského střediska Aramón Formigal o délce takřka 147 kilometrů. Právě v 6. etapě bylo původně na programu obávané stoupání na Tourmalet, Francouzi však peloton kvůli koronaviru odmítli vpustit na své území a pořadatelé museli trať v posledních dnech změnit. Celý závod se tak odjede na španělském území.

Cyklistický závod Vuelta - 5. etapa (Huesca - Sabiňánigo, 185,5 km):
1. Wellens (Belg./Lotto-Soudal) 4:19:25, 2. Martin (Fr./Cofidis) -4, 3. Arensman (Niz./Sunweb) -12, 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2:13, 5. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -2:14, 6. Aranburu (Šp./Astana), 7. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma), 8. Simon (Fr./Total Direct Energie), 9. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 10. Godon (Fr./AG2R La Mondiale) všichni -2:17, ...71. Hirt (ČR/CCC) -4:05, 107. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -12:49.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 20:52:31, 2. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -5, 3. Carapaz -13, 4. Mas (Šp./Movistar) -32, 5. Carthy (Brit./EF Pro Cycling) -38, 6. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -44, 7. Grossschartner -1:17, 8. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) -1:29, 9. Soler (Šp./Movistar) -1:55, 10. Bennett -1:57, ...44. Hirt -26:24, 111. Štybar -52:44.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme