Dvanáctou etapu cyklistické Vuelty vyhrál po úniku bývalý mistr světa Gilbert

Dvanáctou etapu Vuelty s cílem v Bilbau vyhrál po sólovém úniku belgický cyklista Philippe Gilbert. V rychlé etapě o délce 171,4 km nedošlo k žádným změnám v čele průběžného pořadí, vedení si pohlídal Slovinec Primož Roglič.

Tento článek je více než rok starý.

Bilbao Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgičan Philippe Gilbert projíždí jako první cílem 12. etapy Vuelty. Zvednutými prsty na rukou značí své desáté vítězství na Grand Tour

Belgičan Philippe Gilbert projíždí jako první cílem 12. etapy Vuelty. Zvednutými prsty na rukou značí své desáté vítězství na Grand Tour | Foto: Sirotti Stefano | Zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Sedmatřicetiletý klasikář Gilbert ve čtvrtek zaútočil v posledním prudkém stoupání necelých devět kilometrů před cílem. Vyrazil z devatenáctičlenné skupiny a vytvořil si náskok, který před dotírající dvojicí domácích soupeřů udržel. Španělé Alexander Aranburu a Fernando Barceló měli někdejšího mistra světa v posledních stovkách metrů na dohled, nakonec jim ale k jeho dostižení chyběly tři sekundy.

Slovinec Roglič ovládl na Vueltě časovku a je novým lídrem závodu, před Valverdem vede o dvě minuty

Číst článek

Gilbert si připsal šesté etapové vítězství na Vueltě a první po šesti letech. Jeho kolega z týmu Deceuninck-Quick Step Zdeněk Štybar dojel na 55. místě s odstupem téměř deseti minut.

„Už jsem tady v Baskicku závodil mnohokrát a vždycky bez úspěchu. Teď je to poprvé a mám z toho radost, protože je to tady jako ve Flandrech, cyklistiku tu milují. V posledním kopci jsem si připadal jako na klasikách, s těmi vlajkami a vším okolo,“ uvedl Gilbert, jenž v cíli ukazoval roztažené prsty obou rukou. „Je to mé desáté vítězství na Grand Tour,“ vysvětlil oslavu.

Skupina adeptů na celkové vítězství dorazila do cíle s tříminutovou ztrátou na vítěze. Lídr Roglič má stále náskok 1:52 minuty před úřadujícím mistrem světa Alejandrem Valverdem ze Španělska a 2:11 před Miguelem Ángelem Lópezem z Kolumbie, jenž se pokusil nastoupit ve stejném stoupání jako Gilbert, ale bez úspěchu.

Tvrdší útoky na červený trikot může Roglič očekávat v páteční 13. etapě, v níž na trase dlouhé 166,4 km cyklisté absolvují sedm horských prémií a závěrečné náročné stoupání na Alto de Los Machucos.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme