Horskou zkoušku na Vueltě ovládl Arensman, Roglič mírně stáhnul celkové vedení Evenepoela

Náročnou horskou 15. etapu Vuelty vyhrál nizozemský cyklista Thymen Arensman. Belgičan Remco Evenepoel udržel červený dres - před Slovincem Primožem Rogličem, který na něj v závěru etapy najel 15 sekund, vede o 1:34 minuty.

Tento článek je více než rok starý.

Monachil (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thymen Arensman po vítězství v 15. etapy Vuelty

Thymen Arensman po vítězství v 15. etapy Vuelty | Foto: Javier Lizon, EPA | Zdroj: Profimedia

Dvaadvacetiletý Arensman si po 148 kilometrech včetně dvacetikilometrového stoupání do cíle na Alto Hoya de la Mora dojel pro první vítězství na Grand Tour v kariéře.

Olympijský vítěz Carapaz slaví na Vueltě první etapový triumf, ve vedení setrvává Evenepoel

Číst článek

Druhý skončil s odstupem 1:23 minuty Španěl Eric Mas a pojistil si celkovou třetí příčku. Dvě sekundy za ním byl Kolumbijec Miguel Ángel López.

„Těžko se mi to chápe. Nemůžu uvěřit, že jsem vyhrál královskou etapu Vuelty. Všichni o téhle etapě mluvili a abych se přiznal, necítil jsem se dnes nijak skvěle. Ostatní ale zjevně cítili nohy ještě víc,“ řekl Arensman po životním vítězství.

Evenepoel s Rogličem stoupali poslední kilometry v pohoří Sierra Nevada ve trojici s Australanem Benem O'Connorem. Vítěz minulých tří ročníků Roglič si schoval útok zhruba až na závěrečný kilometr a v červeném jedoucího Evenepoela setřásl.

Slovinec přijel pátý s odstupem 1:44 minuty za Arensmanem a ze své ztráty na Evenepoela ukrojil čtvrt minutu.

Do posledního týdne Vuelty, který odstartuje volným pondělkem, si tak Belgičan přenese půldruhaminutový náskok. Mas se díky svému nedělnímu výkonu přiblížil Evenepoelovi na 2:01 minuty.

Navzdory mírné ztrátě si Evenepoel průběh náročného vrchařského víkendu pochvaloval. Zvlášť proto, že stále cítí pozůstatky čtvrtečního pádu.

„Ještě nikdy jsem nekončil etapu v takové výšce. Jsem ještě trochu ztvrdlý po tom pádu, ale každým dnem je to lepší a lepší. Takže jsem rád, že je zítra volno, navíc jsem skoro nic neztratil. Byl to dobrý den. Třetí týden už bude něco jiného, tam ty kopce nejsou tak super těžké,“ řekl Belgičan.

Český cyklista Vojtěch Řepa dokončil etapu na 55. místě ve skupině s odstupem 18:53 minuty na vítěze a v celkovém pořadí se posunul o devět pozic na 71. příčku.

Závěrečný týden závodu otevře úterní rovinatá 16. etapa o délce 189,4 km.

Výsledky cyklistického etapového závodu Vuelta

15. etapa (Martos - Monachil, 148,1 km)

1. Arensman (Niz./DSM) 4:17:17, 2. Mas (Šp./Movistar) -1:23, 3. López (Kol./Astana-Qazaqstan) -1:25, 4. Vine (Austr./Alpecin-Deceuninck) -1:30, 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 6. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) oba -1:44, 7. Ayuso (Šp./SAE Emirates), 8. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe), 9. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni -1:55, 10. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -1:59, ...55. Řepa (ČR/Kern Pharma) -18:53.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel 56:40:49, 2. Roglič -1:34, 3. Mas -2:01, 4. Ayuso -4:49, 5. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -5:16, 6. López -5:24, 7. Almeida (Portug./SAE Emirates) -7:00, 8. Arensman -7:05, 9. O'Connor -8:57, 10. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -11:36.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme