Štybar skončil při návratu cyklistické World Tour na Strade Bianche šestý, vyhrál Belgičan Van Aert

Belgičan Wout van Aert se stal vítězem Strade Bianche, prvního závodu cyklistické WorldTour po koronavirové pauze. Nejlepší z české elitní trojice Zdeněk Štybar dojel v Itálii po 184 kilometrech ve velkém vedru na šestém místě, za trojnásobným mistrem světa v cyklokrosu Van Aertem zaostal vítěz z roku 2015 téměř o čtyři minuty.

Tento článek je více než rok starý.

Siena (Itálie) (Aktualizováno: 21:08 1. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklisté na Strade Bianche

Cyklisté na Strade Bianche | Foto: ZUMA, Dirk Waem | Zdroj: ČTK

Van Aert se držel v pětičlenné vedoucí skupince a 12 kilometrů před cílem zaútočil v posledním stoupání na šotolině, která tvoří zhruba polovinu trati. Náskok udržel až do cíle v Sieně. Druhý skončil s půlminutovou ztrátou Ital Davide Formolo, třetí byl Němec Max Schachmann.

Věřím, že se Tour a Giro objedou. Co bude dál, nikdo neví, říká na začátku cyklistické sezony Kreuziger

Číst článek

Pětadvacetiletý jezdec stáje Jumbo-Visma Van Aert se při třetí účasti na Strade Bianche dočkal po dvou třetích místech prvního triumfu v elitním seriálu.

„Do tohohle závodu jsem se před dvěma lety zamiloval a měl jsem za cíl jednou vyhrát. Je mi 25 a už jsem to dokázal. Jsem šťastný,“ řekl vítězný Belgičan.

Úspěch bývalých cyklokrosařských světových šampionů podtrhl Štybar, jenž i pošesté dojel v tomto italském závodu v nejlepší sedmičce. Kreuziger ani Vakoč klasifikováni nebyli, stejně jako zhruba 120 dalších cyklistů. Podmínky byly extrémní.

Extrémní podmínky

„Dnešní den byl pekelně dlouhý a utrpením pro všechny. Vedro nás ždímalo, takže jsem se soustředil na hydrataci a nakonec mi trochu sil zbylo,“ řekl Van Aert.

Kreuziger ztratil čas po problémech s kolem. „Nejelo se mi úplně zle. Vepředu jsme z týmu zůstali s Edvaldem Boasson Hagenem a naším lídrem Michaelem Goglem, který nakonec dojel devátý. Měl defekt, a protože bylo auto daleko, dal jsem mu svoje kolo a pak jsem jel pět kilometrů na píchlém,“ popsal v nahrávce pro média.

„Čekalo mě ještě sto kilometrů ve dvou a šesti lidech. Dojeli jsme, ale nakonec jsme byli mimo limit. Je to škoda, protože moc lidí do cíle nedorazilo. Jelo se v extrémních podmínkách, tvrdý povrch, spousta prachu, vedro,“ dodal Kreuziger. Za týden jeho i Štybara čeká další klasika Milán - San Remo.

Cyklistický závod Strade Bianche (WorldTour) - 184 km:
1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:58:56, 2. Formolo (It./SAE Team Emirates) -30, 3. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe) -32, 4. Bettiol (It./EF) -1:31, 5. Fuglsang (Dán./Astana) -2:55, 6. Štybar (ČR/Deceuninck-QuickStep) -3:59...Kreuziger (ČR/NTT) nedojel v limitu, Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) nedokončil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme