Skoro 700 kilometrů v sedle. Startuje extrémní cyklistický závod Loudání českou krajinou

Jaký si to uděláš, takový to máš. To je nejen text jedné známé české písně, ale také hlavní cíl cyklistického závodu s názvem Loudání českou krajinou. Účastníci se ale nudit rozhodně nebudou, trasa jedenáctého ročníku má téměř 700 km.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista na horském kole. Ilustrační foto.

Cyklista na horském kole. Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Loudání je extrémní cyklistický non-stop závod, který vede napříč celou Českou republikou. Startuje tradičně první středu v červnu, závodníci na trať vyráží v deset hodin večer a orientují se podle papírové mapy. V té je zakreslená trať a kontrolní body, kterými musí projet. Jinak je na každém závodníkovi, jestli za stovky kilometrů na kole naspí jen pár minut, nebo jestli zvolí jinou taktiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skoro 700 kilometrů v sedle. Startuje extrémní cyklistický závod Loudání českou krajinou

„Více jak sedmdesátiletý Honza Vlasák, který si to Loudání odjede svým tempem, jel loni třeba čtrnáct dní. Odjede si to na pohodu a užije si to,“ popisuje jednu metodu organizátor závodu Libor Hůlka.

Trasa loudání je každý rok jiná, letošní ročník prý patří k těm méně náročným, závodníky čeká „jen“ 690 kilometrů na kole a 13 500 metrů převýšení.

„Co si lidi myslí, že potřebujete být hlavně špičkový cyklista, tak vůbec ne. Naopak špičkoví cyklisti často na Loudání vyhořeli, třeba z hlediska stravování. Tam, kde na normálních závodech potřebujete gely nebo cukry, tak naopak na Loudání tyhle věci škodí. Třeba jeden z vítězů pravidelně jezdí na šišku salámu,“ zmiňuje Libor Hůlka prototyp správného „loudala“.

Jestli i letošnímu vítězi bude stačit šiška salámu, se uvidí až v cíli. Nejrychlejší závodník by měl závod dokončit v noci z pátku na sobotu.

Barbora Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme