Svátek pro cyklokros. Mistrovství republiky pojede i Štybar, účast Kulhavého zmařilo zranění

Na sobotním mistrovství republiky v cyklokrosu bude startovat i trojnásobný mistr světa mezi cyklokrosaři Zdeněk Štybar. Původně plánovanou účast olympijského vítěze ze závodu cross country horských kol v Londýně 2012 Jaroslava Kulhavého podle zjištění Radiožurnálu zhatilo zranění kotníku.

Praha (Aktualizováno: 14:17 8. 1. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Štybar se po letech znovu představí mezi špičkovými cyklokrosaři

Zdeněk Štybar je mistrem světa v cyklokrosu z let 2010, 2011 a 2014. Poté se přesunul na silnici. Archivní foto | Foto: Laurent Dubrule | Zdroj: Reuters

Pro třiatřicetiletého Štybara, světového šampiona elitní kategorie z let 2010, 2011 a 2014, bude závod v Holých Vrších na Mladoboleslavsku příležitostí osamostatnit se v čele historického přehledu domácích vítězů.

Zdeněk Štybar se při návratu k cyklokrosu dostal na 21. místo, skončil těsně za nejlepším Čechem

Číst článek

Posledním triumfem před šesti lety na domácí trati ve Stříbře vyrovnal rekordních sedm prvenství Radomíra Šimůnka staršího. V současnosti už Štybar jakožto silniční profesionál jezdí závody v terénu pouze doplňkově.

Pan závodník

„Mohu oznámit, že v sobotu bude na startu Zdeněk Štybar a jedno ze startovních čísel si na sebe připne také Jaroslav Kulhavý,“ prohlásila ředitelka závodu Olga Šimůnková. Dodala, že Štybar přiletí jen kvůli šampionátu ze Španělska, odjede závod a bude se muset zase vrátit ke zbytku týmu Deceuninck-QuickStep na soustředění do Calpe.

„Zdeněk je pan závodník a určitě bude těžké získat jeho skalp. Moc se na závod těším. Vždy to bylo v jeho otěžích a všichni směřovali svou pozornost na něho, tak uvidíme, jak to bude vypadat v sobotu," řekl k závodu obhájce loňského stříbra Jan Nesvadba. O zkompletování zlatého hattricku bude usilovat Michael Boroš, jenž slavil prvenství loni v Mladé Boleslavi i v roce 2017 v Hlinsku.

Bez přemlouvání...

Dcera Ladislava Kubína, jenž stojí za mnohaletou tradicí cyklokrosu v Holých Vrších, nemusela jednoho z nejlepších českých silničářů nijak zvlášť lákat.

„Přemlouvání nebylo žádné, protože Zdeňka známe řadu let a vždy to bylo naše přání. Zdeněk na trati vždy trénoval, ale závod tam nikdy nejel. Říkala jsem mu, že bych byla hrozně ráda, kdyby tam někdy závod v krosu jel. Odpovídal mi na to obvykle větou, ať se nebojím, že to jednou vyjde. A teď je to tady. I tátovi tím udělal obrovskou radost,“ řekla Šimůnková.

„Bude to svátek pro český cyklokros. Ladili jsme to celý prosinec. Vánoční závody se Zdeňkovi povedly, cyklokros ho naplňuje, šéfové stáje mu nedali zákaz. Je ve hře i konec sezony, že by jel jeden závod Světového poháru. Mistrovství světa ale dostal bohužel rezolutně zakázáno, neboť z pohledu týmu je ta trať vysloveně proti němu, tam si nepřejí, aby startoval,“ přiblížil reprezentační trenér Petr Dlask.

Štybar má za sebou z nedávné doby už čtyři závody v terénu. Krátce po Vánocích dojel v Heusden-Zolderu na 21. místě, následně byl v Loenhoutu třináctý, na Superprestige v Diegemu mu patřila 21. pozice. Svůj program pak zakončil 1. ledna sedmnáctým místem ve Velké ceně Svena Nyse v Baalu.

„Honilo se mu to v hlavě dlouho. Určitě je to maximalista a chce přijet vyhrát, nebere nic jiného. Trať by mu měla sedět, je to do tahu, navíc je tam pasáž na silnici, kde by mohl Zdeněk svou sílu také prodat. Jsem nesmírně rád, že se podařilo oba závodníky dostat na start. Jejich účast určitě přitáhne hodně fanoušků, včetně jeho věhlasného fanklubu. I to dodá závodu, který slibuje velkou podívanou, strašně moc,“ doplnil Dlask dopoledne.

... i Kulhavého

To ještě ale pořadatelé nevěděli, že z účasti Kulhavého sejde.

„Mezi svátky jsem si při běhání zvrtnul kotník a bohužel to pořád není stoprocentní, i když nohu zafixuju. Nerad bych riskoval, že bych si to v aktuálním počasí zase zhoršil. Přece jen pro mě ten závod byl spíš zpestření, chtěl jsem si to po dlouhé době vyzkoušet, ale teď to není ideální,“ řekl Radiožurnálu biker, který má z minulosti s cyklokrosem nejen zkušenosti, ale má i bronzovou medaili z republikového šampionátu v roce 2011.

„Mohl bych mít problémy, kdyby mi to někde uklouzlo, nebo bych musel rychle vystoupit z kola. Kdyby se jednalo o silniční závod, na start bych šel. Takhle nechci riskovat rozběhlou přípravu, mám před sebou ještě spoustu tréninků,“ dodal.

ala, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme