Zemřel šestinásobný dakarský vítěz Karel Loprais, legendě českého motorsportu bylo 72 let

Ve věku 72 let zemřel šestinásobný vítěz kategorie kamionů na Rallye Dakar a jeden z nejúspěšnějších závodníků historie slavné soutěže Karel Loprais. Radiožurnálu informaci potvrdil jeho bratr Pavel.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 11:29 30. 12. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Loprais

Karel Loprais | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Karel Loprais se na dakarské rallye představil poprvé v roce 1986 a o dva roky později si připsal premiérové vítězství. Všechny triumfy, poslední v roce 2001, vybojoval za volantem kamionu Tatra, s jinou značkou v legendárním závodě nestartoval. Naposledy se na Dakaru představil v roce 2006, kdy rallye nedokončil.

„Opustil nás muž, který obecně šetřil slovy a ještě méně mluvil sám o sobě. Přesto si svými činy, úspěchy, chováním, jednáním, vystupováním, přístupem k životu, ale i typickým plaše vypadajícím úsměvem získal úctu, respekt a srdce několika generací svých kolegů, soupeřů, fanoušků motoristického sportu i široké veřejnosti,“ uvedli zástupci rodiny na facebooku.

I díky velkému smyslu pro fair play získal moravský rodák přezdívku „Monsieur Dakar“. Závod v Dakaru jel Loprais celkem devatenáctkrát a v 11 případech stál na stupních vítězů. Se závoděním se rozloučil v roce 2006 a později pomáhal synovci Alešovi, který navázal na jeho vášeň pro soutěže i tatrovky.

„Bez Karla by nezačal v České republice ten dakarový boom, díky kterému jsme teď společně s Nizozemskem jednou z velmocí závodu. Je to velmi smutná zpráva, pro nás i zvlášť v tuto dobu, rozpoložení před startem teď nebude úplně dobré. Chtěl bych vzkázat celé rodině a celému týmu upřímnou soustrast,“ sdělil ve vysílání Radiožurnálu závodníka rallye Martin Macík, který se v Saúdské Arábii připravuje na nový ročník slavného závodu.

K závodění se dostal náhodou

Loprais je stále třetím nejúspěšnějším účastníkem Dakaru - vícekrát vyhráli jen Francouz Stéphane Peterhansel (šestkrát mezi motocykly, osmkrát mezi automobily) a Rus Vladimir Čagin (sedmkrát mezi kamiony).

K závodění se přitom Loprais dostal víceméně náhodou, před Dakarem měl zkušenosti maximálně z orientačních soutěží. Během práce v Tatře, kde začínal v 18 letech jako montér a postupně se vypracoval na zkušebního řidiče, ale získal pověst schopného šoféra. A znal dokonce poušť.

Karel Loprais na snímku z roku 2020 | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: ČTK

„V Libyi a Angole jsme testovali nákladní tatrovky, nové modely 815. Jezdili jsme po okrajích pouště, dělali srovnávací testy. Ale do vysokých písečných dun nás zahnali až při závodě,“ vzpomínal.

V roce 1985 se dostal mezi řidiče, kteří testovali automobil pro dakarskou rallye a o rok později už seděl za volantem jedné ze dvou závodních šestikolových tatrovek. A na další dvě dekády se účast na Dakaru stala Lopraisovým osudem.

Za své výkony si otec dvou synů a milovník veteránů vysloužil řadu ocenění, v roce 2000 byl spolu s Františkem Šťastným vyhlášen vítězem hlasování o českého automobilového a motocyklového závodníka století. V roce 2017 mu prezident udělil medili Za zásluhy.

Úspěchy Karla Lopraise

  • šestinásobný vítěz Rallye Dakar v kategorii kamionů (1988, 1994, 1995, 1998, 1999 a 2001)
  • čtyřikrát druhý (1987, 1996, 2000 a 2002) a jednou třetí (1992)
  • šesté místo v absolutním pořadí Rallye Dakar (1994)
  • druhé místo v závodě Paříž-Moskva-Peking (1992)
  • vítěz hlasování o Českého automobilového a motocyklového závodníka století spolu s Františkem Šťastným (2000)
  • trojnásobný vítěz ankety Zlatý volant v kategorii rallye (1992, 1996 a 1999)
  • držitel Ceny Zdeňka Vojtěcha za přínos motoristickému sportu (2006)
  • držitel medaile Za zásluhy, státního vyznamenání České republiky (2017)

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme