Dakarský deník: Kamion Franta, čtyřkolka Touha. Jak čeští závodníci pojmenovali své stroje?

I závodníci na Rallye Dakar jsou pověrčiví. Kromě síly talismanů věří také v duši svých strojů. I proto je pojmenovávají mužskými a ženskými jmény. Jiní zase volí zajímavé podstatné jméno.

La Paz Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Macík a kamion "Franta"

Martin Macík a kamion "Franta" | Foto: KM Racing

V dakarském bivaku v La Paz je třeba obejít všechny české týmy a zjistit, jak závodníci pojmenovávají své stroje. Ale je to kus cesty. Tábor se rozkládá zhruba na ploše deseti fotbalových hřišť.

Na Dakaru skončil druhý český motorkář, Lhotský se napíchl na řidítka. Klymčiwa čeká operace

Číst článek

Místu týmu Big Shock vévodí velká žlutočerná liazka. „Jmenuje se Franta. Rozhodovali jsme se mezi Lojzou, Frantou a Karlem. Chtěli jsme něco českého a dopadlo to takhle,“ vysvětluje Martin Macík.

Tým Klymčiw táboří asi o půl kilometru dál. Motocyklista Ondřej Klymčiw po pádu odstoupil a v Limě ho čeká operace, ale stále jedou další stroje.

„Moje motorka je Hana,“ říká Gabriela Novotná. „Protože je to Husqvarna, od toho se to odvíjí. A Hana je taky moje babička,“ dodává.

Členem týmu Barth Racing je čtyřkolkář Josef Macháček. „Já jsem po loňském neúspěchu odstoupil od názvu Touha, protože Touha se mnou praštila o zem.“

„Z pověrčivosti jsem se vrátil k názvu Legenda, už proto, že legenda jede na Legendě,“ dodává v začínajícím dešti s trochou nadsázky Josef Macháček.

V dakarském konvoji jsou i další zajímavá jména českých strojů, o nich zase až v příštích dílech Dakarského deníku.

Gabriela Novotná u své dakarské motorky | Foto: Jan Říha

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme