'Definitivně poslední akce.' Judista Ježek už nebude muset hubnout, stane se trenérem

České judo přijde o jednoho z nejúspěšnějších reprezentantů posledních deseti let. Jaromír Ježek už zvažoval konec kariéry v minulosti několikrát. Letošní světový šampionát v Budapešti ale bude opravdu poslední velkou akcí, na které se bude prát.

Tento článek je více než rok starý.

Budapešť Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judista Jaromír Ježek (v modrém) během zápasu s Kubáncem Estradou

Judista Jaromír Ježek (v modrém) během zápasu s Kubáncem Estradou | Zdroj: Reuters

„Teď je to opravdu poslední mistrovství světa. Ať už jsem to hlásil po Riu nebo po Londýně, tak teď už je to definitivně,“ říká rezolutně Jaromír Ježek.

Účastník třech olympijských turnajů, startuje na osmém mistrovství světa. V roce 2011 vybojoval na mistrovství Evropy svůj největší úspěch v seniorském judu.  V tureckém Istanbulu obsadil třetí místo a získal tak pro české judo první medaili z velké akce od rozdělení federace.

Judista Petřikov litoval pátého místa. Jsme na něj pyšní, uklidňovala fandící manželka

Číst článek

A právě minimálně bronzovým úspěchem by se rád rozloučil s kariérou na světovém šampionátu v Budapešti. A po pondělním úspěchu Pavla Petřikova, který došel až do semifinále a nakonec skončil pátý, nemá důvod smělým plánům nevěřit.

„Nechci říkat nic zajímavého, ale když byl ‚Páča‘ pátý nebo první, tak se mi podařilo cenný kov urvat. Třetí místo by bylo něco neskutečného, ale všechno je reálné,“ věří.

Naposledy tak dnes Jaromír Ježek shazuje kilogramy tak, aby při večerním vážení mu váha ukázala číslovku menší než 73. Právě snižování hmotnosti před závody byla pro Jaromíra řehole po celu kariéru. Běžně shazoval během pár dní před závodem sedm, osm i více kilogramů. Teď už nebude muset.

Ale u juda zůstane. Na příštích závodech půjde sice taky k tatami, ale nevstoupí na něj a usedne na židli určené pro trenéra.

„Že by to bylo něco těžkého, tak takový problém nemám. Možná jsem o dost nervóznější, když sedím na židli, než když se peru na žíněnce. Na židli je to diametrální rozdíl. Mnohem víc se budu potit na židli,“ plánuje Jaromír Ježek.

Ještě jednou se ale bude „potit méně“. Zítra nastoupí na žíněnku k posledním zápasům své sportovní kariéry a věří, že jich bude alespoň pět.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme