Divoký závod F1 v Baku ovládl Ricciardo. Na stupních vítězů stanul mladík Stroll

Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1 nečekaně vyhrál Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu. K prvnímu vítězství od loňského října mu pomohly technické potíže favorizovaného Brita Lewise Hamiltona a také desetisekundový trest pro vedoucího jezdce mistrovství světa Němce Sebastiana Vettela z Ferrari.

Tento článek je více než rok starý.

Baku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australan Daniel Ricciardo dovezl svůj monopost do cíle v Baku jako první.

Australan Daniel Ricciardo dovezl svůj monopost do cíle v Baku jako první. | Zdroj: Reuters

Za Ricciardem, který ovládl pátou Grand Prix v kariéře, se umístil Fin Valtteri Bottas, přestože po kolizi krátce po startu a nucené zastávce v boxech se propadl až na poslední pozici. Pilot Mercedesu těsně před cílem předjel Kanaďana Lance Strolla, osmnáctiletý jezdec Williamsu si přesto dojel pro životní výsledek. Navíc se stal nejmladším nováčkem, který se dostal na stupně vítězů. Předtím bodoval pouze devátým místem v Kanadě.

Vettel navzdory trestu za najetí do Hamiltona nakonec obsadil čtvrté místo těsně před rivalem z Mercedesu. Čtyřnásobný mistr světa má po osmém závodě na kontě 153 bodů, druhý Hamilton 139 a třetí Bottas 111. Na čtvrtou příčku se posunul s 92 body Ricciardo.

Na trati docházelo k řadě kolizí, ve 13. kole na okruh poprvé vyjel safety car a o čtyři kola později byl venku znovu. Celé pole navíc poté muselo projet boxovou uličkou, aby pořadatelé stihli uklidit velké množství úlomků z trati. Závod byl restartován v 19. kole.

Těsně předtím nečekaně zpomalil vedoucí Hamilton, což vedlo ke kolizi s druhým Vettelem. Pilot Ferrari situaci neunesl, zuřivě gestikuloval a na oplátku z boku najel do soupeřova monopostu. Vedení závodu ho za to posléze potrestalo desetisekundovou zastávkou v boxech.

V 21. kole opět vyjel safety car a hned v následujícím kole byla Velká cena Ázerbájdžánu zhruba na půl hodiny přerušena kvůli úlomkům na trati. K návratu do závodu toho využili Sergio Pérez z Force India a Kimi Räikkönen, který krátce předtím dojel do depa na třech kolech.

Drama pokračovalo, protože v 29. kole musel kvůli uvolněné ochraně hlavy do depa o téměř tři vteřiny vedoucí Hamilton. Vettel se však z posunu na první místo neradoval dlouho, ve stejnou chvíli totiž dostal desetivteřinovou penalizaci. Po výjezdu z boxů se vrátil na sedmém místě těsně před Hamiltonem.

Do čela se tak dostal Ricciardo, který si nakonec dojel pro první triumf od říjnového vítězství v Malajsii. V průběžné klasifikaci se posunul na čtvrté místo. Pro jeho týmového kolegu Maxe Verstappena skončil závod po selhání motoru, nizozemský jezdec tak nedokončil čtvrtý z posledních šesti závodů.

Prvních bodů v sezoně se díky devátému místu Fernanda Alonsa dočkal trápící se McLaren. „Je to škoda, mohli jsme tady vyhrát," postěžoval si už během závodu do vysílačky dvojnásobný mistr světa. Narážel na penalizaci 40 a 30 míst na startu, kterou spolu s kolegou Stoffelem Vandoornem dostali za výměnu motoru nad rámec pravidel.

Další Velká cena je na programu za dva týdny v Rakousku.

Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme