Při domácím cvičení je důležitý i strečink. ‚Je to preventivní ochrana před poraněním,‘ radí expert

Udržet se v domácí karanténě v kondici. To je důvod, proč mnoho z nás začalo pravidelně cvičit. Na co by ale nikdo neměl při pohybové aktivitě zapomínat, je dostatečné protažení. Ideální je využít takzvaný strečink.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Při pohybové aktivitě je důležité pamatovat také na strečink. | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Strečink je protažení svalu nebo svalových skupin. Je považován za preventivní ochranu před poraněním, odstranění svalových disbalancí nebo udržení správného rozsahu v jednotlivých kloubech,“ říká Pavel Provázek, kondiční a výživový poradce některých českých olympioniků v čele s judistou Lukášem Krpálkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při domácím cvičení je důležitý i strečink. ‚Je to preventivní ochrana před poraněním,‘ radí expert

Strečink je ideálním prostředkem pro aktivaci a prokrvení svalu a příprava pro svalovou práci. Ale taky jako relaxace a uvolnění po ukončení tréninku. Strečinku před cvičením musí předcházet dynamické zahřátí v postupném kroužení hlavy, ramen, paží, trupu a dolních končetin. Pak už se můžeme věnovat samotnému strečinku.

„Klasický strečink provádíme pozvolným protahováním zkrácené svalové skupiny do mírného tahu. Vydržet dvacet až třicet sekund a pak přichází uvolnění a relax na tři sekundy a opět na dvacet až třicet sekund protažení. Celé to opakujeme třikrát,“ popisuje Provázek.

‚Vážně mi za to ten dort stojí?‘ Britští vědci chtějí, aby byl na obalech údaj o cvičení

Číst článek

Pro příklad si zkuste cvik na protažení kývače hlavy. Pohodlně se usaďte, záda držte rovně. Pravou ruku opřete o zadní část hlavy v oblasti temene. Lehkým tlakem táhněte hlavu do ohnutí k pravému rameni. Bradu se snažte přiblížit k pravému rameni, jak jen to je možné. Ne přes bolest. Stejným způsobem proveďte cvik na druhou stranu. Pak se zaměřte na další svaly a svalové skupiny

„Nejčastější zkrácené svalové skupiny, kterým bychom měli věnovat dostatečnou pozornost, jsou kývač hlavy, horní fixátory lopatky, spodní vlákna prsního svalu, flexory kolenního kloubu a lýtkový sval,“ vypočítává Pavel Provázek.

Podrobné popisy cviků pro strečink najdete na internetu, třeba na videu Českého olympijského výboru se skifařkou Miroslavou Topinkovou Knapkovou.

Petr Kadeřábek, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme