Ruská antidopingová agentura se další suspendaci vyhne, WADA se rozhodla ji nepotrestat

Světová antidopingová agentura (WADA) rozhodla o osudu ruské agentury RUSADA. Kvůli nedodržení termínu předání dat z moskevské laboratoře jí hrozila opětovná suspendace, nakonec se ale trestu vyhne. Výkonný výbor WADA v úterý oznámil, že je se získáním potřebných informací spokojen.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusové omilostnění sportovní arbitráží v Pchjongčchangu startovat nebudou

Ruští sportovci nemohli sportovat na hrách v Pchjongčchangu pod svou vlajkou. | Foto: Issei Kato | Zdroj: Reuters

RUSADA byla kvůli skandálu s dopingovým programem na OH 2014 v Soči suspendována téměř tři roky do loňského září. Jednou z podmínek zrušení trestu bylo poskytnutí přístupu k záznamům o prováděných testech ruských sportovců do konce roku, odborníci WADA však získali data z moskevské laboratoře až na druhý pokus v polovině ledna.

Doping od 70. let po olympiádu bez Rusů: lepší výkony jsou vykoupené rakovinou i změnou pohlaví

Číst článek

Skandál odstartoval v roce 2015, kdy WADA vydala zprávu o systematickém dopingu v ruské atletice a doporučila zrušení moskevské antidopingové laboratoře a suspendaci jejího ředitele Grigorije Rodčenkova. Následně mezinárodní atletická federace suspendovala ruské sportovce ze všech mezinárodních soutěží a ruská laboratoř byla suspendována. Ruští atleti přišli o letní olympijské hry v Riu v roce 2016 a startovat nemohli ani sportovci, kteří v minulosti dostali trest za doping.

„Moskevská laboratoř fungovala jako ochrana pro dopující ruské sportovce v bezpečném systému řízeném státem,“ uvedl profesor Richard McLaren v roce 2016 ve své nezávislé zprávě, kterou vypracoval pro Světovou antidopingovou agenturu WADA.

Bývalý lékař týmu Sky musí před tribunál, měl objednat 30 balíčků zakázané látky

Číst článek

„Laboratoř v Soči vyvinula systém výměny vzorků, tak aby dopující ruští sportovci mohli startovat na zimních olympijských hrách,“ pokračoval McLaren, který ve své zprávě potvrdil podezření Světové antidopingové agentury o státem řízeném dopingu v Rusku.

Suspendaci ruské agentury, která trvala téměř tři roky, zrušila WADA vloni v září. Jenže jednou z podmínek bylo poskytnout do konce loňského roku přístup k databázi i vzorkům moskevské laboratoře. Termín ale dodržen nebyl. Podle ruské strany totiž vybavení delegace WADA ke stažení dat nemělo potřebné certifikáty, vyhovující tamním zákonům.

„Práce začaly nastavováním vybavení a kopírováním databáze. Plně spolupracujeme se Světovou antidopingovou agenturou,“ prohlásil deset dní po termínu ruský ministr sportu Pavel Kolobkov. Proto hrozila opětovná suspendace ruské agentury, nakonec k ní ale nedošlo.

Tomáš Petr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme