Delší životnost vzorků. Antidopingová agentura WADA testuje novou metodu, stačilo by píchnutí do prstu

Světová antidopingová agentura WADA zkouší novou metodu, při které by k odhalení nedovolených podpůrných prostředků stačilo otestovat několik kapek krve. Její nasazení směřuje k zimním olympijským hrám 2022 v Pekingu, ale není vyloučeno, že se ji podaří vyladit dříve, třeba už pro OH 2020 v Tokiu.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Světové antidopingové agentury v Montrealu

Sídlo Světové antidopingové agentury v Montrealu | Zdroj: Reuters

Zatímco nyní se provádějí odběry ze žíly, v nové metodě by stačilo jen píchnutí do prstu, což je mnohem méně bolestivé. Z několika kapek krve na papírku by mělo být po zaschnutí možné odhalit přítomnost zakázaných látek.

Ruská antidopingová agentura se další suspendaci vyhne, WADA se rozhodla ji nepotrestat

Číst článek

WADA, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a několik národních antidopingových agentur sestavilo výbor, který na vývoj této novinky dohlíží. Pilotní testování provádí Antidopingová agentura USA.

Vzorky se zaschlými kapkami krve by bylo levnější shromažďovat, uchovávat a převážet. Experti do nich také vkládají naději, že by měly být stabilnější, díky čemuž by mohly být déle skladovány pro případné zpětné testování.

„Mohlo by to výrazně zrychlit a zlevnit testování a je to velmi slibné,“ komentoval na webu britského listu Daily Mail vývoj nové metody generální ředitel WADA Olivier Niggli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme