Na dostihy se v Česku sází desítky milionů. Peníze ale zpět do sportu nejdou

Desítky milionů korun prosází ročně lidé na dostizích v České republice, ale zpátky do samotného sportu se peníze nevrátí. To chce změnit prezident Jockey Clubu Jiří Charvát a rád by se přiblížil situaci v západní Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Momentka z dostihových závodů

Momentka z dostihových závodů | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Francie, Anglie nebo Irsko - země, kde dostihoví fanoušci uživí prosázenými penězi téměř celý sport, ve kterém bojují o triumfy žokejové v sedlech čtyřnohých atletů. Vsadit si na svého oblíbeného koně je tradiční zábavou i pro návštěvníky českých závodišť, ale i kvůli odlišnému způsobu financování jsou tady dostihy spíš chudým sportem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dostihy se sází miliony, do samotného sportu ale nejdou

„Do dostihu nejdou žádné peníze. Z druhé strany je pravdou, že se u nás na sázky nabírá tři a půl milionu eur. To už je částka, ze které je podle hrubých pravidel tvorby rozpočtu financovaný sport. Dostihový sport z téhle částky nedostává nic, protože není subjektem, který je z ministerstva školství financován,“ vysvětluje pro Radiožurnál prezident českého Jockey Clubu Jiří Charvát, podle kterého lidé prosázejí za rok na české dostihy kolem 90 milionů korun.

Dostihy a sázky se hrají už 35 let. Napoli a spol. jsou pojmenováni podle skutečných koní a zrychlují

Číst článek

„Pokud stát inkasuje peníze ze sázek na dostihy, měl by jako sport z toho něco dostávat. Změnil to dnes lze jen přes ministerstvo školství,“ vidí Jiří Charvát jedinou cestu pro to, aby zástupci dostihů nemuseli každoročně bojovat o peníze od sponzorů, kteří jsou aktuálně pro tento sport klíčoví.

Podle vyjádření mluvčí ministerstva školství Anety Lednové se ale do konce tohoto roku nic nezmění: „Byla schválena novela zákona o podpoře sportu, která převádí kompetence na Národní sportovní agenturu a to od roku 2020. Na rok 2019 rozdělilo ministerstvo dotační prostředky do sportu. Dostihy ale mají určitá specifika, jedná se totiž o závod zvířat nikoliv sportovců. Chov koní jako takový podporuje ministerstvo zemědělství,“ řekla Lednová.

Pardubické závodiště se dá využít různě. Nejenom na dostihy, ale i na koncerty, běhy či festivaly

Číst článek

A právě od ministerstva zemědělství jde na dostihy celkově ročně 8 milionů korun, se kterými se ale nedá ani zdaleka zabezpečit sezóna. A proto hledají zástupci českého Jockey Clubu peníze v sázkách, kvůli kterým  - ve spojení s emocemi - spousta lidí na závodiště vůbec chodí.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme