Když chcete vyhrát Velkou pardubickou, musíte mít štěstí, říká vítěz 129. ročníku Josef Bartoš

Žokej Josef Bartoš potřetí ovládl Velkou pardubickou. Tentokrát vyhrál v sedle Theophila, kterého trénuje Josef Váňa starší. Bartoš je v zahraničí jedním z nejuznávanějších českých jezdců a před dvěma týdny zvítězil i ve slavném italském Gran Premiu. V Pardubicích tak v krátké době přidal další výrazný úspěch.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz letošní Velké pardubické Josef Bartoš a trenérka Pavla Váňová líbají koně Theophila.

Vítěz letošní Velké pardubické Josef Bartoš a trenérka Pavla Váňová líbají koně Theophila. | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Pocity jsou skvělé, protože i když vyhrávám na jiných závodištích, tak Velká pardubická je jedinečná. Jsem hrozně rád, že se mi to povedlo, v osmatřiceti letech. Je to bomba,“ řekl Radiožurnálu těsně po dostihu dojatý Josef Bartoš, historicky nejúspěšnější český žokej v počtu vítězství v překážkových dostizích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Když chcete vyhrát Velkou pardubickou, musíte mít štěstí, říká vítězný žokej Bartoš

Naposledy vyhrál Bartoš Velkou pardubickou v roce 2008. „Vždycky jsem byl druhý třetí a byl tam někdo lepší. Faltejsek mě zlobil pět let, dneska jsem ho zaplaťpánbůh porazil. Snad se jim nic nestalo. Byl bych hrozně rád, kdyby tahle Velká pardubická byla bez úrazu jak u jezdců, tak u koní,“ prohlásil.

„Já jsem to neviděl, protože jsem byl v těch předních koních. Samozřejmě na dostizích, kde je dvacet koní, se na doskocích s někým srazíte. Riziko tam je, já jsem měl dobrou pozici, tak jsem se toho naštěstí vyvaroval,“ řekl Bartoš o pádu na Taxisu.

Velkou pardubickou vyhrál Theophilos, žokej Josef Bartoš slaví vítězství po 11 letech

Číst článek

Na obávané překážce skončil pětinásobný vítěz Jan Faltejsek, když ho ze svého hřbetu shodil loňský vítězný kůň Tzigan du Berlais. I Josef Bartoš měl v sedle Theophila, který letos skákal Taxis poprvé, jeden krizový moment, ale až na Havlově skoku. Na poslední těžké překážce měl velké problémy do té doby vedoucí Bridgeur a Theophilos se mu jen těsně vyhnul.

„Byl to problém. Šel jsem hodně zprava a nechtěl jsem jít vedle něj, protože jsem se bál, abych nepřehnal skok na havláku, protože tam koně už přeci jen nemají tolik síly. Byl problém, že Bridgeur udělal tu chybu a vjel trochu doprava, takže jsem to měl o vlásek,“ popisoval Bartoš.

„Měl jsem štěstí. Když chcete vyhrát Velkou pardubickou, musíte mít štěstí. Bez toho to nejde,“ dodal spokojený vítěz. Štěstí tentokrát Bartoš na rozdíl od předchozích ročníků měl.

„Projet cílem první, to je neskutečný emoční prožitek. Bomba. Pak jen myslíte na rodinu, na děti, zamáváte jim,“ zadržoval Josef Bartoš slzy po triumfu v nejslavnějším českém dostihovém závodě.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme