Koronavirus může odsunout i říjnovou Velkou pardubickou. Pořadatelé řeší také finance

Termínový posun se může dotknout i nejstaršího dostihu v kontinentální Evropě. 130. Velká pardubická je sice stále v plánu v klasickém termínu, tedy druhou říjnovou neděli, ale podle šéfa českých dostihů Josefa Bečváře se původním rozpisem sezony kvůli pandemii koronaviru řídit nemůžeme.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká pardubická stále nemá hlavního sponzora (ilustrační snímek)

Velká pardubická (ilustrační foto). | Zdroj: Profimedia

„Neplatí nic. I Velká pardubická musí projít kvalifikací. Neplatí žádné datum,“ přibližuje prezident českého Jockey Clubu Josef Bečvář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koronavirus může odsunout i říjnovou Velkou pardubickou. Pořadatelé řeší i úbytek financí

To šéf pardubického závodiště Jaroslav Müller si myslí, že termín 11. října je reálný, i když zároveň přidává, že existují i varianty prodloužení sezony.

„Když se podíváme na situaci na ostrovech, tak tam sezona začíná v podzemních měsících. Nemyslím si, že by to měl být přímo náš scénář, ale ráz počasí tomu dlouhodobě nasvědčuje, takže si dovedu představit, že bychom běhali ještě v listopadu a eventuálně i začátkem prosince,“ myslí si Jaroslav Müller, který dává za příklad Velkou Británii a Irsko, kde tradičně sezona začíná v době, kdy v Česku končí.

A třeba první Velká pardubická v roce 1874 odstartovala 5. listopadu. Klíčové teď bude, kdy začnou první dostihy, což je při nejoptimističtějších výhledech ve druhé polovině května, a hlavně kdy na tribuny dorazí diváci.

‚Když pustíme závodního koně do výběhu, tak jen žere.‘ Zvířatům chybí kvůli karanténě pohyb

Číst článek

„Pochopitelně divák k dostihům patří a sponzor si je toho vědom. Jednotliví pořadatelé nám pochopitelně říkají, že pokud to bude bez diváků, tak nám finanční prostředky nedají. Musíme počítat s tím, že co se týče sponzorů, bude nám chybět nějakých dvacet milionů,“ mluví Josef Bečvář o penězích od sponzorů ne jednotlivé dostihové dny, se kterými už pořadatelé počítali.

A problémy s dotacemi vidí také šéf pardubického závodiště, i když není tak konkrétní.

„Dá se zcela reálně předpokládat, že v dotacích budou velké změny. Přísliby máme, ale ekonomika nás určitě trápit bude,“ říká Jaroslav Müller s tím, že na letošní sezonu je na východočeském závodišti naplánovaných celkem 12 dostihových dnů a je jisté, že 8. května se nezačne.

Jakub Marek, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme