Dráhová cyklistika jako bojový sport. ‚Jsou jako samurajové,‘ líčí zkušenosti z Japonska Tomáš Bábek

Dráhový cyklista Tomáš Bábek má za sebou už druhý půlrok v Japonsku, kde od jara do podzimu trénoval a závodil. A některým fanouškům možná přímo na velodromu vydělal pořádný balík peněz.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dráhový cyklista Tomáš Bábek

Dráhový cyklista Tomáš Bábek | Foto: Facebookový profil Tomáše Bábka

„Na čtyři dny vás zavřou, vezmou vám telefon, počítač a veškerá komunikační zařízení. Připadáte si fakt jako ve vězení, vlastně jen jíte a spíte,“ vypráví na Radiožurnálu o životě v Japonsku dráhový cyklista Tomáš Bábek.

Je to taková sprinterská bitva, říká dráhový cyklista Bábek před keirinem na mistrovství Evropy

Číst článek

Zní to jako popis nastoupení kriminálníka do výkonu trestu, ale ve skutečnosti nemá Tomáš Bábek žádný škraloup. Takhle se v Japonsku žije před důležitými závody. V ústraní a hlavně daleko od sázkařů, kteří by mohli různými způsoby ovlivnit cyklisty.

Diváci v Asii totiž na dráhové cyklisty sází. Občas i celou výplatu. „Každé ráno vychází noviny a podle toho bookmakeři vytváří kurzy. Tipuje se první, druhý a třetí,“ líčí.

Celé to až příliš nápadně připomíná sázky v dostizích, s tím rozdílem, že v tomhle případě jsou u velodromu vypsané kurzy na cyklisty, a Tomáš Bábek s úsměvem přiznává, že si často připadá trochu jako dostihový kůň.

Dřív k závodům nastupoval se zvláštním pocitem, s vědomím, že v případě neúspěchu zklame přihlížející, kteří s vírou v jeho silné nohy a rychlý čas vsadili nemalou částku, na což z českého prostředí není zvyklý.

Jako krupiér

„Do závodu s tím musíte jít. Ale naučil jsem se na to dívat tak, že krupiér je v podobné situaci a neočekává se od sázejících, že by ho potom zmlátili. Je to jejich dobrovolné rozhodnutí si na mě vsadit,“ říká Bábek.

Dráhová cyklistika v Japonsku je hazard. Pro diváky často finanční, pro závodníky někdy spíš hazard se zdravím. Víc než kde jinde tam uplatníte ostré lokty, protože keirin v Asii je trochu jiný.

„Je to vyloženě bojový sport, jsou jako samurajové. Mnoho z nich má za úkol, abyste se vy nedostal dopředu, takže vás všemožně blokují. Když před závodem dělají bojové pokřiky, sypou kolem sebe sůl, mají obrovské chrániče a víte, že jdou po vás, tak vám to zrovna nepřidá,“ popisuje Tomáš Bábek své zkušenosti.

Prodat by je mohl na olympijských hrách za dva roky právě v Japonsku, kde bude dráhová cyklistika hodně sledovaným sportem.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme