Ecclestone už rok nešéfuje Formuli 1. Závody se více přizpůsobily moderní době a internetu

Formule 1 za sebou má první rok, kdy v jejím čele nestál britský miliardář Bernie Ecclestone. S novými majiteli, společností Liberty media, přišly pochopitelně změny. I když nebyly velké, fanoušci už měli možnost je zaregistrovat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone | Foto: CC BY 2.0

Přes čtyřicet let stál britský miliardář a podnikatel Bernie Ecclestone v čele Formule jedna. Postavou drobný Brit vládl železnou rukou a byl ve své činnosti velmi úspěšný.

„Není pochyb, že Formuli 1 jako celek pozvedl na vyšší úroveň. Udělal z ní prestižní a výnosný podnik. Na druhou stranu v posledních letech jako by stagnoval a také se bránil novým trendům, především v oblasti internetu,“ vysvětluje automobilový závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

Souboje i za hranicemi fair play. O titul ve formuli 1 se nebojovalo vždy jen čestně

Číst článek

Právě s internetem souvisí hlavní změna, kterou mohli fanoušci registrovat v uplynulé sezoně. Formule jedna je teď zkrátka více přístupná divákům online.

„Noví vlastníci mají jiný přístup k fanouškům a i k internetu obecně, což je znát na sociálních sítích i během závodu,“ dodává Knoll.

Na sociálních sítích mají lidé díky oficiálnímu kanálu Formule 1 možnost zhlédnout třeba sestřihy toho nejzajímavějšího, co se v závodě stalo. Zároveň se zveřejňuje rádiová komunikace pilotů s týmem. I díky tomu měli fanoušci možnost slyšet Kimiho Räikkönena, který se těsně před startem velké ceny Ázerbajdžánu vehementně dožadoval volantu a rukavic.

Nové manýry?

Dalším důkazem otevřenosti je loňská Velká cena Španělska. Jednu z hlavních rolí v ní hraje opět pilot Ferrari Kimi Räikkönen.

OBRAZEM: Nová sezóna Formule E odstartovala v Hongkongu. Všechny stroje jezdí na elektřinu

Číst článek

Ten musel v úvodu závodu odstoupit, což rozesmutnilo mnoho tamních fanoušků, ale nejvíce jednoho malého chlapce s čepicí Ferrari na hlavě. Jeho ubrečeného obličeje si všimly kamery.

A neuběhla snad ani hodina a malý fanoušek italské stáje si to s rodiči štrádoval po paddocku a zanedlouho už mu finský pilot podepisoval čepici a fotil se s ním.

Stará éra formule jedna takové momenty nepamatuje. S nadcházející sezonou přichází další změna, která souvisí se zvýšením bezpečnosti jezdců.

A jak se na změny ve formuli kouká její bývalý šéf? Pokud budou úspěšné, nemá s nimi problém.

„Chci, aby formule jedna šla pořád nahoru. Chci, aby se zlepšila, a jsem šťastný, že věci, které jsem já nedělal, zlepšují byznys. Možná jsem je měl dělat také,“ řekl Bernie Ecclestone v show Grahama Bensingera v listopadu loňského roku.

Formule jedna stojí na prahu nové éry. Jestli bude stejně úspěšná, jako ta minulá, ukáží následující roky. Další ročník mistrovství světa začíná už za necelé dva měsíce.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme