Není to pro cyklistiku dobré, kritizuje Van der Poela legendární Merckx. Cavendish je zázrak, dodal

Jeden z nejslavnějších cyklistů historie Eddy Merckx zkritizoval Mathieua van der Poela za to, že předčasně odstoupil z Tour de France. Pětinásobný šampion Tour naopak vyzdvihl britského sprintera Marka Cavendishe, jehož tři etapová vítězství na letošní „Staré dámě“ označil dokonce za zázrak.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemec Van der Poel strávil sice na Tour šest dní ve žlutém dresu pro vedoucího jezdce celkového pořadí, ale poté, co peloton zamířil do hor, před startem 9. etapy oznámil, že dál pokračovat nebude.

„Bohužel už nebudu dnes startovat, protože jsme se rozhodli, že pro mě bude lepší soustředit se na olympiádu,“ vzkázal minulý týden čtyřnásobný mistr světa v cyklokrosu novinářům.

Podle Merckxe však takové rozhodnutí není dobrým příkladem pro celý cyklistický svět, jak uvedl web cyclingnews.com.

„Já bych to nikdy neudělal. Přece nejedete na závod s vědomím, že předčasně odstoupíte,“ řekl šestasedmdesátiletý Belgičan na adresu Van der Poela.

„Měl si přípravu na olympiádu naplánovat jinak. Tohle není pro cyklistiku dobré,“ dodal legendární závodník, kterému pro jeho zarputilost a výkonnost přezdívali „kanibal“.

„Sezonu si plánuje sám, nikdo ho přece nenutí jet všechny závody,“ prohlásil Merckx, majitel rekordních jedenácti celkových triumfů na závodech Grand Tour. Pětkrát vyhrál Tour i Giro a jeden úspěch přidal na Vueltě.

Zázrak, říká o Cavendishovi

Naopak slova chvály adresoval na Brita Cavendishe, který na letošní Tour zažívá výkonnostní renesanci. Sprinter stáje Deceuninck–Quick-Step zatím vyhrál tři etapy a jezdí v zeleném dresu pro vítěze bodovací soutěže.

„Abych byl upřímný, nevěřil jsem, že se vrátí v takové formě, ale v cyklistice se občas dějí zázraky. A myslím, že tohle je opravdový zázrak.“ Rozplýval se Merckx nad cyklistickým uměním Marka Cavendishe.

Britského cyklistu dělí od Merckxe na první příčce historického pořadí jen jediný triumf.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme