Název Eskimos pohrdá podle kritiků původními obyvateli, tým amerického fotbalu sáhne ke změně

Klub kanadské ligy amerického fotbalu (CFL) z Edmontonu už nebude používat název Eskimos, který nesl od svého založení v roce 1949. Vedení týmu tak reagovalo na dlouholetou kritiku, že jméno „Eskymáci“ je pohrdavým označením původních obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Edmonton Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přilba s logem Edmontonu Eskimos

Přilba s logem Edmontonu Eskimos | Foto: PA/JOHN WOODS | Zdroj: ČTK

Kanadský klub tak následoval příkladu mužstva NFL z Washingtonu, jež před necelými dvěma týdny oznámilo, že se vzdává tradičního přízviska Redskins (Rudokožci). Týmy z různých sportů čelí aktuálně v souvislosti s protestním hnutím Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) tlaku, aby přestaly používat rasistické či stereotypní názvy.

První velkoklub změní tradiční název. Vedení Washington Redskins ustoupilo sílícímu tlaku

Číst článek

Další na řadě může být baseballový tým z MLB Cleveland, jenž v současnosti zvažuje změnu přízviska Indians, které nese 105 let.

Vedení Edmontonu dosud nerozhodlo, jak se bude klub jmenovat. Než najde nový název, bude si druhý nejúspěšnější tým historie CFL říkat EE Football Team a Edmonton Football Team.

„Před třemi lety jsme spustili rozsáhlý průzkum mezi fanoušky, permanentkáři a sponzory ohledně názvu, a to s důrazem na názory inuitské komunity. Spoustu fanoušků si přálo název zachovat, ale spoustu z nich bylo i pro změnu. Hodnoty našeho klubu zůstávají stále stejné a věříme, že zejména v těchto ekonomicky těžkých časech budeme všichni táhnout za jeden provaz,“ stojí v prohlášení na oficiálním webu.

Zatímco pojmenování Eskymáci stále používají američtí Inuité, kanadští obyvatelé severu ho opustili v 70. letech minulého století, zhruba v době, kdy začali vznášet svůj nárok na půdu.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme