El Clásico ženského basketbalu. Ve finále ME se znovu utkají rivalky ze Španělska a Francie

Za posledních osmnáct let nebylo Španělsko nebo Francie ve finále mistrovství Evropy basketbalistek jen dvakrát. Za tu dobu se ani jednou se nestalo, že by ani jeden z těchto týmů neměl z Eurobasketu medaili. A stejné to bude i letos v Česku. Francouzské basketbalistky se totiž ve večerním finále v pražské O2 areně utkají právě se Španělskem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzské opory Olivia Epoupaová a Helena Ciaková.

Francouzské opory Olivia Epoupaová a Helena Ciaková. | Zdroj: ČTK

„Kdokoliv vstoupí kdykoliv na palubovku a je hráč, nechce prohrát. Popereme se o výhru, ale to samé se dá čekat od Francie. Uvidíme, kdo bude mít po finále víc důvodů k radosti, kdo lépe zahraje a zvítězí," překvapila španělská basketbalistka Sancho Lyttleová po semifinálové výhře nad Belgií.

Basketbalistky 3x3 se perou s nabitým rozvrhem. Termíny jsou nevhodné, mrzí Uhrovou

Číst článek

V tu chvíli se totiž Francie na svůj zápas v libeňské hale s Řeckem teprve připravovala, ale podle očekávání ho zvládla.

„Je to trochu jako El Clássico. Prostě v posledních letech tradiční souboj. A tentokrát zase o cennou trofej. Bude to těžké, ale my tohle zlato opravdu chceme. Dvakrát za sebou se nám ho vyhrát nepodařilo," vysvětlovala Francouzka Helene Ciaková.

„Naposledy jsme nestačily na Srbky a předtím právě na Španělky. Máme jim co vracet. Navíc v reprezentaci končí Skrelová a Dumercová i pro ně chceme vybojovat tu nejcennější medaili," doplnila pivotka.

Stejné složení tedy Francie versus Španělsko bude mít vyvrcholení Eurobasketu potřetí v historii. Z devíti vzájemných zápasů na mistrovství světa nebo Evropy mají lepší bilanci hráčky z Pyrenejského poloostrova. To ale v utkání od 20:30 žádnou roli spíš hrát nebude, na rozdíl od bouřlivé atmosféry.

„Fanoušci v hale podporují všechny týmy, ale tentokrát to asi bude jiný příběh. Nejsem si jistá, uvidíme. Stejně jako my, tu má početnou skupinu vyloženě svých podporovatelů i Francie. Jsem zvědavá, kdo koho víc požene," očekává podkošová hráčka Španělska Sancho Lyttleová,

Během finále bude na palubovce velmi často svádět souboje právě s Helenou Ciakovou. Stejně jako fanoušci obou táborů v hledišti. „Fakt hodně našich fanoušků přijelo do Prahy a jsou úžasní. Jejich podporu vnímáme, je pro nás důležitá a musíme jim moc poděkovat.

Jakub Kanta, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme