Obavy o lezkyni z Íránu. Rekabiová soutěžila bez hidžábu, o den později už se jí přátelé nedovolali

Íránská sportovní lezkyně Elnaz Rekabiová se během uplynulého víkendu stala teprve druhou ženou v historii své země, která nastoupila k mezinárodní soutěži bez pokrývky hlavy. Třiatřicetiletá lezkyně tak podpořila sílící protesty v Íránu. Britská stanice BBC později oznámila, že zdroje blízké Rekabiové tvrdí, že se jim sportovkyni od neděle nepodařilo kontaktovat.

Soul (Jižní Korea) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elnaz Rekabi

Elnaz Rekabi | Zdroj: Profimedia

Rekabiová skončila v soutěži na čtvrtém místě, ale více než o umístění se v jejím případě mluvilo o doplňku, který je po ženách žijících v Íránu vyžadován i na sportovištích.

Íránská sportovní lezkyně nastoupila v mezinárodní soutěži bez hidžábu, podpořila tak protesty v zemi

Číst článek

Video, na kterém se Rekabiová vydala vstříc lezeckému dobrodružství pouze v čelence, a nikoliv hidžábu, zhlédlo během pár hodin přes tři miliony uživatelů a sdílely jej další tisíce.

Rekabiová odcestovala z hotelu v Soulu společně s dalšími krajany v pondělí ráno, odkud je měl čekat návrat do Teheránu, kde mělo letadlo přistát ve středu.

Obavy o bezpečnost

BBC Persia ale s odkazem na důvěryhodné zdroje z blízkého okolí Elnaz Rekabiové tvrdí, že sportovkyni byly během cesty na letiště zabaveny osobní doklady a mobilní telefon.

Moderátorka stanice BBC v Persii Rana Rahimpourová na svém twitteru uvedla, že lezkyně Rekabiová nastoupila do letadla mířícího do Teheránu o dny dva dříve, než bylo v plánu, a že panují obavy o její bezpečnost.

Update: we have found out that Elnaz Rakebi is on a plane heading to #Tehran, two days earlier than planned. There are concerns about her safety. #Iran #MahsaAmini

23:22 – 17. 10. 2022

2332 5423

Íránské velvyslanectví v Soulu v úterý následně uvedlo, že „důrazně popírá veškeré falešné zprávy ohledně Rekabiové“.

K nejasnostem se vyjádřila i Mezinárodní lezecká federace, která uvedla, že bude celou situaci okolo Rekabiové podrobně sledovat a že plně podporuje práva všech sportovců na svobodu projevu.

Ze strany íránských dívek a žen je odložení hidžábu jedním ze znamení vzdoru proti tradici, kterou už více považují za symbol represe než náboženský prvek. Některé protestující své hidžáby dokonce pálí. Během demonstrací zemřelo podle organizace Iran Human Rights už přes 200 lidí.

IFSC Official Statement on Elnaz Rekabi.

🔗 bit.ly/3D62TJp

#IFSC #SportClimbing

11:10 – 18. 10. 2022

147 282

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme