‚Jediné, co terorizuji, je obroučka.‘ Turecko chce zatykač na hráče NBA, který kritizuje Erdogana

Turecký hráč Enes Kanter, který je známý svou kritikou tureckého prezidenta Recepa Tajjipa Erdogana, odmítl odcestovat na utkání NBA do Londýna, protože se prý bojí o svůj život. Teď navíc turecké úřady na Kantera požadují vydání mezinárodního zatykače kvůli údajnému podezření z terorismu. Pokud by byl vydán, umožnilo by to basketbalistovo vydání ze Spojených států.

Washington, Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Enes Kanter

Enes Kanter | Foto: Gabriela Bhaskar | Zdroj: Reuters

Turecké úřady požadují nejen vydání mezinárodního zatykače Interpolu, ale podle vládního listu Sabah připravují také žádost o Kanterovo vydání ze Spojených států.

‚Nemohu jet kvůli tomu šílenému bláznovi.‘ Turecká hvězda nebude hrát NBA v Londýně, bojí se atentátu

Číst článek

Šestadvacetiletý pivot je sympatizantem duchovního Fethullaha Gülena, jehož turecká vláda viní ze zosnování pokusu o převrat v roce 2016. Za urážku prezidenta Kanterovi v Turecku hrozí až čtyřleté vězení, sám basketbalista se ale obává i o život.

Tento týden ani s Knicks neodcestoval do Londýna ke čtvrtečnímu utkání NBA proti Washingtonu, neboť se domnívá, že by mohl být kvůli svým opozičním názorům zavražděn Erdoganovými agenty.

Proti tomu se ohradil Hedo Türkoglu, bývalý hráč a dnes šéf Tureckého basketbalového svazu. Ten je naopak stoupencem tureckého prezidenta Erdogana a kvůli tomu se už několikrát dostal s Kanterem do hádky.

Naposledy právě minulý týden, kdy napsal, že Enes Kanter do Londýna ve skutečnosti nejede nikoliv kvůli tomu, že se bojí o život, ale že má problémy s pasem a ze Spojených států nemůže vycestovat do řady zemí.

Cestovní pas totiž Kanterovi zrušily v roce 2017 turecké úřady. Hráč se proti tomu ale ohradil a na twitter umístil své americké cestovní dokumenty s tím, že do Londýna jet může. Podpořil ho třeba i americký senátor Floridy Marco Rubio, který se s ním v úterý sešel.

„Je to zkrátka připomínka toho, jak jako národ musíme dál podporovat lidi, kteří se rvou za principy svobody slova, lidská práva a spravedlnost. Pokaždé, když u člověka alespoň částečně žijícího ve Spojených státech uvidíme případ jako tento, měli bychom zvednout svůj hlas a podpořit ho,“ řekl po setkání Rubio.

Sám Enes Kanter se obvinění od tureckých úřadů snaží brát pokud možno s humorem. „To jediné, co terorizuji, je obroučka,“ glosoval situaci na svém twitterovém účtu basketbalista.

Ještě předtím ale napsal, že mu turecká vláda nemůže dokázat jediný prohřešek. Podle jeho slov nedostal ve Spojených státech ani pokutu za parkování.

Václav Rokyta, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme