Francouzi smetli polské basketbalisty o 41 bodů, o titul v Eurobasketu budou hrát se Španěly

O titul na mistrovství Evropy basketbalistů se utkají Francouzi a Španělé, kteří se probojovali do finále už podesáté. Francouzští hráči deklasovali v semifinále v Berlíně tým Polska 95:54 a zahrají si o kontinentální titul počtvrté. Španělé ukončili zlatý sen domácího výběru, který porazili v napínavém zápase 96:91. Němcům nepomohlo ani 30 bodů Dennise Schrödera.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francie v semifinále deklasovala Polsko

Francie v semifinále deklasovala Polsko | Zdroj: Reuters

Francouzský tým se postaral výhrou o 41 bodů o nejvyšší rozdíl v historii medailových bojů při současném formátu ME. V roce 1993 zdolalo Chorvatsko v zápase o bronz Řeky o 40 bodů, stejně jako SSSR tým Polska v semifinále v roce 1967.

Nastoupili jsme s velkou vůlí a odhodláním, to rozhodlo, řekl francouzský kouč Vincent Collet.

Vrchol úspěšné basketbalové generace? ‚Čas se nezastaví,‘ připouští čeští hráči, budoucnost ale neřeší

Číst článek

Poláci ve středu vyřadili obhájce titulu Slovince s hvězdou Lukou Dončičem, ale v souboji s Francií tvrdě narazili. Za první poločas dali proti stříbrným olympijským medailistům z Tokia jen 18 bodů, což bylo v semifinále ME nejméně od roku 1946, kdy československá reprezentace ubránila Maďary na 12 bodech.

Po přestávce si polští hráči vedli o něco lépe, přesto se proti defenzivě vedené trojnásobným nejlépe bránícím hráčem NBA Rudym Gobertem nikdo z nich nedostal ani na 10 bodů. Nejlepšími střelci poraženého týmu byli Michal Michalak a A.J. Slaughter s devíti body.

Střeleckým lídrem vítězů byl Guerschon Yabusele, který dal 22 bodů. Francouzi jsou ve finále evropského šampionátu poprvé od roku 2013, kdy získali dosud jediný titul. O zlato hráli rovněž v letech 1949 a 2011.

Tvrdě jsme makali, abychom se dostali až sem. Když jsme začínali přípravu, cílem bylo vyhrát zlato a teď nás od něj dělí jeden zápas, uvedl Gobert, který měl v zápase šest doskoků a tři bloky.

V druhém semifinále se oba týmy několikrát vystřídaly ve vedení. Do poslední čtvrtiny šli s náskokem šesti bodů Němci, ale Španělé ji vyhráli 31:20. V neděli mohou získat čtvrtý titul za posledních šest šampionátů. Svěřenci kouče Sergia Scariola se opět prezentovali výborným kolektivním výkonem, nejlepším střelcem týmu byl s 29 body Lorenzo Brown.

Němce čeká souboj o bronz proti Polsku. „Turnaj ještě neskončil. Naším cílem bylo získat medaili a tuhle možnost pořád máme,“ uvedl Schröder, který stále nemá v NBA smlouvu na příští sezonu.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Berlíně - semifinále:

Polsko - Francie 54:95 (9:15, 18:34, 36:64)
Nejvíce bodů: Michalak a Slaughter po 9, Ponitka 7 - Yabusele 22, Fournier a Okobo po 10.

Německo - Španělsko 91:96 (24:27, 51:46, 71:65)
Nejvíce bodů: Schröder 30, Obst a F. Wagner po 15 - Brown 29, W. Hernangómez 16, J. Hernangómez 13.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme