Cyklistickou klasiku v San Sebastiánu vyhrál překvapivě mladíček Evenepoel, Kreuziger dojel 17.

Devatenáctiletý belgický talent Remco Evenepoel nečekaně vyhrál cyklistickou klasiku v San Sebastiánu a připsal si první triumf na WorldTour. Dvojnásobný juniorský mistr světa i Evropy zaútočil v závěrečném stoupání a do cíle po 227 km přijel s náskokem 38 sekund před skupinou pronásledovatelů.

San Sebastián Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgický cyklista Remco Evenepoel

Belgický cyklista Remco Evenepoel | Foto: Pool Alex Whitehead | Zdroj: Reuters

Evenepoel udělal rozhodující krok k největšímu vítězství své začínající profesionální kariéry osm kilometrů před cílem. V prudkém stoupání se člen týmu Deceuninck-Quick Step odpoutal od svého soupeře ve dvoučlenném úniku Tomsem Skujinšem z Lotyšska a osamoceně si dojel pro vítězství.

OBRAZEM: Tour de France 2019 je minulostí. První vítězství pro Kolumbii i rekordní Saganův triumf

Číst článek

„Většinu dne jsem se přitom necítil vůbec dobře,“ uvedl Evenepoel, jenž v předposledním stoupání odpadl z pelotonu. „Nešel jsem do toho moc brzy, ale věděl jsem, že mám v posledním kopci dost síly. Snil jsem o tom, že tenhle závod jednou vyhraju, a už se mi to podařilo. Je to neskutečné,“ dodal rodák z Flander.

Jedenáctičlennou skupinu pronásledovatelů dovezl do cíle s více než půlminutovým odstupem olympijský vítěz Greg van Avermaet z Belgie, jenž ve spurtu porazil Švýcara Marca Hirschiho.

Roman Kreuziger, který byl v Baskicku v minulosti dvakrát na stupních vítězů, obsadil týden po Tour de France 17. pozici s odstupem 1:07 minuty. Druhý Čech Josef Černý závod nedokončil.

Evenepoel, jenž loni na ME v Brně a na MS v Innsbrucku vyhrál mezi juniory silniční závod i časovku, dosáhl na překvapivý triumf hned při prvním stratu na jednorázovém závodu kategorie WorldTour. Stal se tak třetím nejmladším vítězem velkého jednodenního závodu v historii, mladší byli jen dva šampioni klasiky Lutych-Bastogne-Lutych v první polovině minulého století.

Do boje o prvenství v San Sebastiánu nepromluvily velké postavy nedávno skončené Tour. Francouzský obhájce loňského prvenství Julian Alaphilippe, jenž jel na „Staré dámě“ čtrnáct etap ve žlutém dresu lídra, odstoupil po 90 kilometrech. Do cíle nedojel ani celkový vítěz Tour Egan Bernal z Kolumbie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme