Volejbalisté jsou po 14 letech ve finále Evropské ligy. ‚Chceme to dotáhnout do konce,‘ říká trenér

V základní skupině vyhráli čeští volejbalisté v Evropské lize pouze jediný zápas. Jako pořadatelé totiž měli jistou účast ve finálovém turnaji. Formu se zdá načasovali výborně. Po vítězství nad Tureckem 3:0 na sety se těší na finálový souboj s Estonskem.

Karlovy Vary Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští volejbalisté slaví postup do finále Evropské ligy.

Čeští volejbalisté slaví postup do finále Evropské ligy. | Foto: Slavomír Kubeš | Zdroj: ČTK

„O to nám šlo. Na to jsme se celý měsíc připravovali. I když výsledky nebyly takové, jaké si každý představoval, nám o ně až tak nešlo. Šlo nám hlavně o to se dobře připravit a najít tu nejlepší formaci, ve které můžeme začít. Myslím, že se to sešlo v dobrý čas,“ řekl Radiožurnálu smečař Donovan Džavoronok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po 14 letech se čeští volejbalisté probojovali do finále Evropské ligy. Více si poslechněte v reportáži Petra Kadeřábka.

A jeho slova potvrzuje pohled do statistik. Češi přehráli Turecko nejen 3:0 na sety, ale soupeře předčili ve všech herních činnostech. S nadsázkou by se dalo říct, že v základní skupině nechtěl český tým, s jistotou postupu, prozradit soupeřům herní taktiku a přednosti jednotlivých hráčů.

„Vypadá to, že jsme jim nechtěli ukázat naše trumfy a teď jsme je vytáhli,“ usmívá se blokař Vladimír Sobotka, ale hned dodává příčiny proměny českého týmu z nekompaktního v základní skupině po excelentní v semifinále. „Asi nám pomohlo to, že jsme nebyli favorité, že jsme mohli hrát uvolněně a nestrachovat se o nějaký neúspěch. Myslím, že jsme hráli bojovně a to nám hrozně pomáhalo. Oslavili jsme každý balon a diváci nás tlačili dopředu,“ popisuje blokař.

Po 14 letech

Zhruba dvě tisícovky diváků v KV aréně vytvořily opravdu velmi dobrou atmosféru, která týmu výrazně pomohla.

Čeští volejbalisté porazili Turecko a zahrají si finále Evropské ligy

Číst článek

A hráči potřebují podporu i ve čtvrtečním finále proti Estonsku. „Nevím, jestli se to někdy stalo v Česku, jestli se vyhrála Evropská liga nebo ne. Ale myslím si, že by to byl obrovský úspěch, takže určitě se budeme prát o vítězství,“ slibuje Džavoronok.

Naposledy se Češi z vítězství v Evropské lize radovali v roce 2004 a ukončit čekání na zlatý úspěch je dobrou motivací. Navíc oba finalisté si zajistily postup do kvalifikace o účast v nadcházejícím ročníku Ligy národů, chcete-li po staru Světové ligy.

A tam na sebe mohou oba celky narazit znovu. „Můžeme. Každý zápas má svou hodnotu a nikdo nechce prohrát. Takže i my tady v domácím prostředí, fantastické kulise to chceme dotáhnout do konce a jít s pocitem dobře odvedené práce do dalšího kola, do Challenge Cupu,“ říká trenér národního týmu Michal Nekola. Finále Evropské ligy s Estonskem rozehrají Češi v KV areně v 19 hodin.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme