Česko vyšle na Evropské hry 117 sportovců, nechybí olympijští vítězové Krpálek a Kostelecký

V nominaci na Evropské hry je 117 českých sportovců. Ve výpravě do Minsku budou také olympijští vítězové judista Lukáš Krpálek a sportovní střelec David Kostelecký. Druhý ročník akce, považované za evropskou olympiádu, se uskuteční od 21. do 30. června.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Judista Lukáš Krpálek se stal v Tel Avivu potřetí mistrem Evropy.

Lukáš Krpálek. | Zdroj: Český svaz juda

Podle nominace, kterou v úterý oznámil Český olympijský výbor, budou Češi reprezentovat ve 14 sportech. Největší zastoupení mají v atletice s 21 závodníky, cyklistů pojede jen o jednoho méně. V Minsku se představí i basketbalové týmy 3x3, tato disciplína bude mít za rok v Tokiu olympijskou premiéru.

Atletika bojuje o zájem mladších diváků. Na Evropských hrách v Minsku se představí v nové podobě

Číst článek

Třetím olympijským medailistou v české nominaci je rychlostní kanoista Daniel Havel, jenž byl členem bronzového čtyřkajaku v Londýně 2012 i v Riu de Janeiro v roce 2016. Judista Krpálek vybojoval v Brazílii zlato, Kostelecký vyhrál střelbu na trap na hrách v Pekingu před 11 lety.

„Tým máme silný, je v něm řada medailistů z evropských i světových šampionátů. Nedáváme si konkrétní medailové cíle, ale vždycky je příjemné, pokud se v počtu úspěchů podaří trumfnout předchozí ročník,“ uvedl šéf výpravy Martin Doktor na webu ČOV.

V běloruské metropoli bude česká reprezentace obhajovat sedm medailí (dvě stříbra a pět bronzů) z Baku, kde měly Evropské hry v roce 2015 premiéru. Krpálek tehdy na tatami získal stříbro stejně jako na kilometru kanoista Martin Fuksa, který přidal na dvoustovce bronz a byl nejúspěšnějším českým sportovcem. Na další medaile bude Fuksa útočit i v Minsku.

K favoritům by mohli patřit i evropský šampion v keirinu Tomáš Bábek, trojnásobný halový mistr světa v běhu na 400 metrů Pavel Maslák či vicemistryně Evropy v hodu oštěpem Nikola Ogrodníková.

První start, první medaile. ‚Mám obrovskou radost,‘ říká Krpálek po bronzu na Grand Prix v Antalyi

Číst článek

Evropské hry se stejně jako olympiáda konají jednou za čtyři roky a zastřešuje je Mezinárodní olympijský výbor. V pěti sportech - stolní tenis, střelba, karate, rychlostní kanoistika a lukostřelba - se lze přímo kvalifikovat na OH do Tokia, v dalších pěti (atletika, badminton, cyklistika, judo, box) se sportovcům budou počítat body do kvalifikačního žebříčku.

„Organizátoři v Baku pojali před čtyřmi lety akci hodně prestižně a v mnoha ohledech připomínala olympijské hry. Od Minsku očekávám něco podobného, Bělorusové jsou sportovní národ. Bude to akce špičkového formátu se skvělým obsazením,“ dodal Doktor.

V roce 2015 si bronz odvezli vedle Fuksy i stolní tenistky Iveta Vacenovská, Renata Štrbíková a Hana Matelová v družstvech, silniční cyklista Petr Vakoč, beachvolejbalisté Přemysl Kubala s Janem Hadravou a bikrosařka Aneta Hladíková.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme