Cyklistu Jakobsena probudili z umělého spánku. Za dva týdny by mohl jít do domácího léčení

Dva dny po hrozivé nehodě při dojezdu první etapy závodu Kolem Polska probudili lékaři v nemocnici v Sosnovci nizozemského cyklistu Fabia Jakobsena z umělého spánku. Stav člena týmu Deceuninck-QuickStep, jenž byl ve středu v ohrožení života, je podle organizátorů závodu kategorie WorldTour dobrý.

Aktualizováno Katovice (Aktualizováno: 22:08 7. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fabio Jakobsen

Fabio Jakobsen | Zdroj: Profimedia

„Máme dobré zprávy z nemocnice v Sosnovci. Fabio Jakobsen je probuzený z umělého spánku. Jeho stav je dobrý,“ uvedli pořadatelé závodu Kolem Polska na twitteru. 

„Přinášíme výborné zprávy: pacient je při vědomí, už není na plicním ventilátoru a jeho krevní tlak je normální. Jsme s jeho stavem velmi spokojeni,“ informoval zástupce ředitele nemocnice Pawel Gruenpeter. Za dva týdny by podle něj Jakobsen mohl být propuštěn do domácího léčení.

Viník Groenewegen zpytuje svědomí: Navždy ten den budu nenávidět. Na Fabia neustále myslím

Číst článek

Třiadvacetiletý Jakobsen se vážně zranil v závěru středeční úvodní etapy při hromadném spurtu, kdy ho těsně před cílovou čárou krajan Dylan Groenewegen natlačil v souboji o prvenství do bariéry.

Jakobsen zábradlí v rychlosti údajně až 80 km/h rozrazil a přeletěl a po srážce s fotografem zůstal bezvládně ležet v tratolišti krve. Úřadující mistr Nizozemska musel být na místě oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice, kde se podrobil pětihodinové operaci hlavy a zejména obličeje.

Policie a vyšetřování

Jeho nehodou se už začalo zabývat státní zastupitelství v Katovicích, jež zjišťuje, zda někdo nese za cyklistovo vážné zranění odpovědnost.

Mezitím Groenewegena dočasně suspendoval jeho tým Jumbo-Visma s tím, že až do verdiktu Mezinárodní cyklistické unie nebude sedmadvacetiletého jezdce nominovat k závodům.

„Zatím jsme vyslechli tři svědky, mezi nimi jednoho zástupce organizátorů závodu,“ řekla agentuře PAP ve čtvrtek večer mluvčí státního zastupitelstva v Katovicích, kde středeční etapa končila.

Úřad plánuje vyslechnout další svědky a prozkoumat důkazní materiál. Ten už dříve zajistila policie, mezi důkazy jsou i kola závodníků a videozáznamy z nehody.

Po páteční třetí etapě má závod nového lídra. Do čela se dostal ekvádorský vrchař Richard Carapaz, loňský vítěz Gira d'Italia. V cílovém městě Bielsko-Biala tak poprvé triumfoval v dresu Ineosu po přestupu z Movistaru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme