Fantastický obrat českých házenkářů. V baráži o mistrovství světa porazili Rusy rozdílem jediné branky

Čeští házenkáři porazili v baráži o mistrovství světa po velkém boji Rusko 27:26 a do úterní odvety tak půjdou v lepší výchozí pozici. Češi většinu zápasu prohrávali a rozhodující branku vstřelili až půl minuty před koncem hrací doby, kdy se trefil Roman Bečvář.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň (Aktualizováno: 22:19 8. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští házenkáři Stanislav Kašpárek a Štěpán Zeman (v červeném) v zápase proti Rusku

Čeští házenkáři Stanislav Kašpárek a Štěpán Zeman (v červeném) v zápase proti Rusku | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Český tým v play off usiluje o druhý postup na velký turnaj po sobě. V lednu reprezentanti překvapili na evropském šampionátu šestým místem, kterým vyrovnali nejlepší výsledek v samostatné historii.

‚Splnil jsem si házenkářský sen.‘ Brankář Štochl v posledních zápasech kariéry pomůže reprezentaci

Číst článek

Kvalifikace na MS se ale českému týmu nedaří, mezi světovou elitou startoval za uplynulých deset let jen jednou v roce 2015 v Kataru. Před šesti lety vypadl v play off rovněž s Ruskem.

Český celek sice v úvodu poslal Kašpárek do vedení 1:0, ale od té doby měli v první půli jednoznačně navrch Rusové. Domácí si na začátku vůbec nevěděli rady s vysokou obranou hostů, lacino ztráceli míče a sborná převážně z rychlých sérií šesti gólů získala vedení 6:1.

Čechům se nedařilo ani v obraně a po čtvrthodině prohrávali už 4:11. Nečekaně brzy tak došlo ke střídání v domácí brance, kde Mrkvu nahradil Štochl, který se na závěr kariéry ještě vrátil do reprezentace.

Gólmanský veterán se uvedl několika zákroky a jeho spoluhráči šňůrou čtyř tref snížili na 8:11. Národní celek ještě v první půli dvakrát útočil na snížení na rozdíl dvou branek, ale nejprve se neprosadil Horák a pak Babák ze sedmičky napálil jen břevno. Brankou v poslední sekundě úvodního dějství šli Rusové do kabin s náskokem 17:12.

Od úvodu druhé půle Štochl mezi tyčemi doslova čaroval. Rusům likvidoval jednu stoprocentní šanci za druhou, třikrát se blýskl famózním zákrokem i v oslabení a Kotrč v 41. minutě po brejku snížil na 17:18. Hostující lavička si následně vzala oddychový čas.

Češi se dostali do euforie, ve 43. minutě výborně zapracovala obrana a Hrstka z dalšího úniku srovnal na 19:19. Rusové, kteří chyběli na lednovém evropském šampionátu, si vzali zpět tříbrankový náskok, ale domácí tým se nevzdal a v posledních třech minutách předvedl nevídaný obrat z 24:26 na 27:26.

Základ položil svými zákroky Štochl, Horák se Šlachtou zařídili vyrovnání a vítězný gól dal čtyři sekundy střelou do středu branky při hře bez gólmana Bečvář.

Úvodní utkání play off kvalifikace mistrovství světa házenkářů 2019 - Plzeň:
ČR - Rusko 27:26 (12:17)
Sestava a branky ČR: Mrkva, Štochl - Hrstka 6, Bečvář 2, Landa, Jurka, Horák 2, Kotrč 1, Kašpárek 5, Babák 6, Šlachta 3, Škvařil, Zdráhala, Číp, Mubenzem, Zeman 2.
Nejvíce branek Ruska: Šiškarev 5, Kiselev 4. Rozhodčí: Jurinovič, Mrvica (oba Chorv.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 3/3. Vyloučení: 2:0. Diváci: 1200.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme