‚Stát se může cokoliv, závod je úplně něco jiného.‘ Salač v úvodu sezony ovládl kvalifikaci v Portugalsku

Motocyklový jezdec Filip Salač vyhrál kvalifikaci na zahajovací Velkou cenu Portugalska ve třídě Moto2 a podruhé v kariéře odstartuje do závodu mistrovství světa z pole position. Poprvé se mu to povedlo předloni na Sachsenringu ještě v nejslabší kategorii Moto3. V rozhovoru pro Radiožurnál Sport přiznal, že jeho cílem v probíhající sezoně je dojíždět pravidelně v nejlepší desítce.

Tento článek je více než rok starý.

Portimao (Portugalsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Salač

Filip Salač | Zdroj: ČTK, AP / ČTK

Překvapilo vás, že jste byl nejrychlejší?
Určitě jsem nečekal, že vyhraju hned první kvalifikaci v sezoně. Přes zimu jsem tvrdě pracoval, makal a připravoval se. V předsezonních testech jsme s týmem odvedli velmi dobrou práci a to stejné v tomto závodním víkendu. Stále jsem věděl, že mám nějaké rezervy a kvalifikaci se mi povedlo vyhrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s Filipem Salačem poté, co vyhrál kvalifikaci závodu ve třídě Moto2

Ten okruh v Portimau to je taková horská dráha. Jaký je klíč k tomu, aby tu závodník zajel rychlé kolo?
Je to tak, jako horská dráha a jedna z nejtěžších tratí v seriálu. Není to vůbec jednoduché, hlavní klíč je najíždět hodně kol a jet správnou stopu, protože tím, jak je to nahoru a dolů, tak se motorka hodně zvedá na zadní. Člověk musí být hodně plynulý, aby dokázal udržet to rychlé tempo. To je klíč k úspěchu na tomto okruhu.

Myslíte, že v závodě budete bojovat o vítězství?
Je to tak, může se tady stát cokoliv. Může se stát, že budu bojovat o vítězství, doufám, ale budu nohama na zemi. Dnešní výsledek je pouze kvalifikace a závod je něco úplně jiného. V předsezonních testech jsme zkoušeli simulaci závodů a ty časy nebyly vůbec špatné, nastavení motorky bylo super. Náš cíl s týmem je dojet na top 10 a v tom budu i pokračovat. Sezona bude dlouhá, nerad bych udělal hned na začátku nějakou hloupost. Pokud dojedu do desítky, tak budu určitě spokojený.

Jak moc vám pomáhají zkušenosti z minulého roku? V Thajsku jste dokázal dojet druhý...
Určitě to udělá mnoho. Zkušeností z loňska jsme nasbíral strašně moc a posunulo mě to jako jezdce. V Thajsku to bylo v mokrých podmínkách, ale tady ten okruh moc nemusím, těšil jsem se na něj nejméně. Zkušenosti ale hrají roli, okruh mě začal bavit a začínám ho mít rád.

Co je vaším cílem pro letošní rok v Moto2?
Cíl bude stejný, jako v tomto závodu, takže dojíždět pravidelně do top 10, ale mám i větší cíl a to je vyhrát jeden závod. Mám už dva poháry z mistrovství světa, dvakrát je to druhé místo, takže bych byl určitě rád, kdyby už zazněla česká hymna. Od roku 2010 by to bylo poprvé, kdy se to podařilo Karlovi Abrahámovi.

Jakub Kanta, Mikuláš Jáša, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme